PUBLICITAT

El total de cesàries al país gairebé triplica les recomanacions de l'OMS

  • El 42% dels parts acaben amb intervenció quirúrgica, mentre que l'organització recomana no superar el 15%
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un nadó de poques hores nascut per cesària a l'Hospital de Meritxell. Foto: EDUARD COMELLAS

Per cada 100 parts que hi ha al país, entre el 40 i el 42% es fa per cesària. La xifra manté una tendència estable els darrers anys i fins i tot està vivint lleugers increments. La CASS alerta d'aquesta situació, tenint en compte les recomanacions que fa a escala mundial l'Organització Mundial de la Salut (OMS): «No hi ha cap justificació, en cap regió geogràfica, perquè més d'un 10 o un 15% dels naixements siguin mitjançant cesària», asseguren.

És a dir, el percentatge de parts andorrans amb cesària gairebé triplica la recomanació de l'OMS. «Aquest és un exemple extrem», exposa el president de la CASS, Josep Delgado, «que sorprèn quan parlem amb gent de fora d'Andorra». Delgado es refereix a exemples de «sobreprestació» i d'«abús» del sistema sanitari, pel que fa als metges i també als pacients. «I n'hi ha més», lamenta. Com és el cas, sense sortir de l'àmbit dels nounats, de les ecografies. Tres durant els nou mesos de gestació són suficients, i no una mensual com passa a algunes consultes ginecològiques del país, asseguren des de la Seguretat Social.

Delgado, però, va assegurar a aquest rotatiu que en general, el col·lectiu mèdic està bastant per sota dels estàndards màxims de despesa. «Però n'hi ha una part significativa que està per sobre, sense arribar a la majoria», va manifestar. A més d'aspectes relacionats amb la ginecologia, també es donen casos de pacients que fan un abús de les visites mèdiques per sentir-se millor. «Si hi ha un problema, s'ha de fer el que calgui, però utilitzar el metge per una qüestió més assistencial, fer moltes proves perquè el pacient es pensi que té millor qualitat és el que s'ha de fer entendre que no farà millorar al pacient».

A més, des de la CASS també exposen que el col·lectiu mèdic, l'eix vertebrador a l'hora d'iniciar el procés de racionalització de la despesa sanitària per evitar la seva fallida, ha de limitar al màxim les baixes, la repetició de proves, les segones visites, l'hospitalització o l'hospitalització durant la nit, entre d'altres. Si a partir d'aquestes exigències «hi ha metges que continuen abusant del sistema, llavors caldrà fer una pressió més forta», va assegurar Delgado.

PAGAR MÉS PER DUPLICITAT DE VISITES / Dins el paquet de mesures que la CASS vol plantejar al Govern amb la voluntat que siguin aprovades al Consell durant l'any vinent, hi ha la proposta que els pacients paguin més si volen repetir visites. És a dir, penalitzar les segones, terceres o fins i tot les quartes visites. «Que la CASS vagi pagant cada vegada una mica menys, i fins i tot res», va plantejar Delgado.

El president de la CASS va assegurar que al Principat passa un fet singular en relació als països europeus: «que els metges especialistes tenen més visites que els generalistes». Per aquest motiu és indispensable la implantació del metge de referència, per tal que gestioni la derivació dels pacients a aquests especialistes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT