PUBLICITAT

El PS diu que no votarà en contra del pressupost

  • Els socialdemòcrates no allargaran el tràmit parlamentari per les necessitats del país
LAIA F. MAROT
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El secretari d'organització del PS, Marc Cornella, i el vocal del comitè executiu, Pere López, ahir. Foto: ANA / M. T.

En un acte de responsabilitat política, el PS va anunciar ahir que no votarà en contra del pressupost de l'any que ve, que el Consell de Ministres va aprovar dimecres i que es presentarà a tramitació parlamentària el proper dilluns. El secretari d'organització, Marc Cornella, i el vocal del comitè executiu i exministre d'Economia i Finances, Pere López, van destacar que en la situació de crisi econòmica que pateix el país, «serem responsables amb el pressupost posant tots els mecanismes perquè pugui tenir la més ràpida tramitació i aprovació». En aquest sentit, López va dir que per elaborar les esmenes «ens hi abocarem el conjunt del partit, tant des de l'executiva com des del grup parlamentari». Cornella va afegir que «analitzarem amb deteniment totes les partides però «en cap cas es votarà en contra perquè bloquejar un pressupost, s'ha vist en els darrers anys que ha provocat una situació encara més greu».

Precisament els socialdemòcrates es volen desmarcar de les actuacions de l'anterior oposició, que quan ells estaven al Govern van «impedir l'aprovació dels pressupostos, tan del 2010 com del 2011, contribuint així a la crisi actual», va explicar López. «En aquests pressupostos hi havia unes mesures i uns projectes, des d'actuacions previstes en l'àmbit turístic a ajudes a petites i mitjanes empreses», va afegir López, i «ningú pot discutir que la seva aprovació hagués aportat algun lloc més de treball o hagués evitat que algunes empreses tanquessin».

LES CRITIQUES/ Ahir el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, va fer públiques tres xifres generals dels pressupost. Els socialdemòcrates van dir que s'hauran d'esperar a conèixer la totalitat del pressupost per fer-ne una valoració, tot i així, van voler destacar que «el discurs de DA dista de les seves línies d'actuació».

En primer lloc, López va afirmar que el pressupost no va en la línia del que el Govern ha anat dient, «parlant de contenció i anunciant grans estalvis de manera repetitiva», ja que les xifres se situen «per sobre del projecte de pressupost que s'havia fet en el seu moment». Segons López «ens trobem amb unes xifres globals de dèficit i de volum de despeses superiors o similars a les que teníem en l'anterior Govern», i va afegir que «encara bo que el marc fiscal proposat pel PS permet una font d'ingressos addicionals».

En segon lloc, «DA va parlar d'un pla d'actuació a curt termini en el programa electoral»; pel que fa el pla d'actuació, «esperem trobar-lo en el pressupost, però no sembla que aquest ajudi a generar riquesa ni llocs de treball» ja que l'augment d'ingressos només es justifica pels nous impostos. I pel que fa al termini, tampoc no han complert amb el calendari «que ells mateixos es van fixar»; López va recordar que el cap de Govern va assegurar en diverses ocasions que presentaria el pressupost a mitjans de setembre per poder-lo tenir aprovat a finals d'any», en canvi, «finalment han acabat esgotant tot el termini, ja que el dia 31 d'octubre és la data límit que marca la llei».

Per tant, serà difícil doncs, per molt ràpid que sigui el procés, que el pressupost estigui aprovat a finals de desembre com estava planejat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT