PUBLICITAT

Torna Luis Mariano

  • El desaparegut cantant serà recordat en una producció pròpia amb el tenor José Todaro i els Cantors Lliures
A. L.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
JOSÉ TODARO - 21 de gener del 2012 al centre de congressos d'Andorra la Vella. A la galeria, en primer lloc, ELS SOLISTES DEL COVENT GARDEN - Actuaran el 14 de desembre del 2011 al centre de congressos. A continuació, SARAH CHANG que acturarà el 15 de març del 2012 també al centre de congressos. Per últim els NENS CANTORS DE VIENA que actuaran el 15 d0abril del 2012 també al centre de congressos. Foto: EL PERIÒDIC

Bufen vents de canvi a la Temporada de música i dansa. La 18a edició, que arrencarà amb els Solistes del Covent Garden el 14 de desembre –dos mesos després de l'habitual– serà la primera amb el veterà festival organitzat directament per BIBM, que n'havia sigut des del 1997 i fins ara el principal patrocinador, i el Comú de la capital relegat al paper de col·laborador. Un canvi de cromos aprovat la setmana passada i ratificat oficialment ahir. La cònsol, Rosa Ferrer, va vendre el nou organigrama de la Temporada com una fórmula –qui sap si la fórmula– per garantir-ne la continuïtat i per estalviar-li a la corporació els problemes de tresoreria que cada curs es derivaven de la partida –prop de 300.000 euros– que el Comú havia de proveir en els pressupostos anuals. Una càrrega que, tot i que compensada quasi íntegrament per les aportacions dels patrocinadors i els ingressos de taquilla, gravava onerosament el Comú i que ara assumirà en solitari BIBM. L'entitat financera, de la seva banda, incrementa des d'aquesta mateixa edició l'aportació econòmica, que passa de 140.000 a 170.000 euros, en un signe d'inequívoc compromís. Segons el director general de l'entitat, Gilles Serra, «el Comú ens va proposar d'alliberar el projecte, i nosaltres vam acceptar el repte». L'acord tindrà periodicitat biennal, Ferrer es va mostrar convençuda que el 2013 es renovarà, i Serra no la va desmentir. Així que la cosa promet.

Pel que fa al funcionament, la direcció artística la continuarà exercint Josep Maria Escribano, en qui Serra va dipositar ahir la seva «plena confiança». La nòmina d'Escribano, però, seguirà a càrrec del Comú, i treballarà sota les directrius d'una comissió paritària presidida per la cònsol. El director de BIBM va fer professió de fe –«La Temporada forma part del nostre ADN»– i es va mostrar en qualsevol cas ben poc intervencionista: «Seguirem les recomanacions de la comissió, i mantindrem la línia dels últims anys. Per tant, no preveiem canvis».

El cartell / Fins aquí, les qüestions diguem-ne administratives. És hora de parlar de música i de dansa, el tall, el principi i la fi, la raó de ser de la Temporada. El cartell d'aquest curs té un nom propi que brilla per sobre de qualsevol altre: Luis Mariano, el cantant basc que es va convertir en una estrella de l'opereta a la França (i l'Espanya) dels anys 40 i 50. Un ídol de masses que els 60 va arribar a cantar a la desapareguda Monumental d'Escaldes i a qui la Temporada dedicarà una vetllada protagonitzada pel tenor francès José Todaro i, atenció, els Petits Cantors Lliures, en el que serà, sens dubte, la cita estel·lar del curs per als deixebles de Catherine Metayer. Es acompanyaran la mezzo Maria Helena d'Oliveira, un conjunt instrumental i un cos de dotze ballarines. Per llepar-s'hi els dits. La producció s'estrenarà al Centre de Congressos, i és una aposta personalíssima d'Escribano que podria allargar la seva vida –la producció, volem dir, no pas Escribano– més enllà del bolo andorrà. Ja es veurà. En qualsevol cas, serà una oportunitat única d'assistir a un espectacle d'opereta, inèdit al país... si més no en temps històrics.

L'homenatge a Luis Mariano serà el 21 de gener. No serà l'única proposta lírica del curs: la Temporada la clausuraran els Nens Cantors de Viena, en el que serà el debut al Principat d'una venerable formació fundada... ¡el 1498! Set anys després que Colom es topés amb Amèrica, com li agrada dir a Escribano. La cita és el 15 d'abril. Diumenge, atenció, per posar les coses fàcils al públic infantil. Pel que fa a la música, la dosi de virtuosisme la posaran aquest any els Solistes del Covent Garden, dirigits pel violinista búlgar Vasko Vessilev i amb un repertori absolutamet inèdit que inclou dues Quatre estacions: les de Vivaldi, és clar, i les d'Astor Piazzola (14 de desembre). Atenció també a Sarah Chang, violinista nord-americana amb qui la temporada reprèn la tradició de convidar solistes de primeríssima fila mundial. Serà el 15 de març, i interpretarà temes del West Side Story de Bernstein. Potser no hi haurà ni jazz ni aventura simfònica, aquets any, però això promet. Definitivament.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT