PUBLICITAT

El pressupost 2012 rebaixa el dèficit fins als 63 milions d'euros

  • Tot i la contenció, les despeses augmenten el 4% i els ingressos ho faran l'11% respecte les xifres del 2011
P. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, ahir durant la roda de premsa del consell de ministres. Foto: TONY LARA

Serà el dilluns quan es presentarà a Sindicatura i al públic en general a través d'una roda de premsa, però els números del pressupost de l'any vinent ja estan acordats. El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, va avançar ahir tres xifres. El dèficit previst per a l'any vinent és de 63.060.405 euros, el qual suposa una disminució del 23,47% respecte al previst per a aquest any en el projecte de pressupost presentat pel PS –no aprovat. Amb aquesta mateixa comparació, les altres xifres són els ingressos, que ascendeixen a 333.914.900 euros, augmentant l'11,69%, i les despeses, tot i la contenció pressupostària, continuen augmentat però ho fan amb el 4,09% (396,9 milions).

El Consell de Ministres va aprovar ahir el pressupost per a l'any vinent que es presentarà a tramitació parlamentària el proper dilluns. Així ho va explicar ahir el ministre de Finances qui va destacar que el pressupost del proper exercici creixerà quan a ingressos bàsicament «fruit dels impostos directes que entraran en vigor a partir de l'1 de gener del 2012». I és que la xifra de més de 333 milions d'euros supera a la presentada en el projecte de pressupost del 2011, que ascendia a 298.964.787 euros.

Cinca també va recordar que les dades facilitades fins ara s'han donat amb la comparació amb un pressupost no aprovat com és el projecte presentat per l'anterior Govern i que no va prosperar. Segons el ministre de Finances és la comparació més justa, perquè el darrer aprovat és el del 2009, i està molt lluny en el temps en termes de comptabilitat.

DESPESES DESEQUILIBRADES / La retallada del sou dels funcionaris, l'estalvi en els lloguers i renegociacions en contractes de serveis, així com també la contenció amb una inversió raonada no ha equilibrat les despeses. L'objectiu era reduir aquesta partida el màxim possible, donada la situació econòmica, però l'esforç de contenció no ha pogut impedir que hagi anat a l'alça. Tot i això aquest increment només és del 4% més que el previst al 2011, que era de 381.361.020 euros.

Els 47 milions d'euros que costarà a les arques de l'Administració central la CASS l'any vinent serà la principal raó d'aquesta despesa, que no pot deixar de créixer. Cinca però, també va anunciar altres tres partides que han fet incrementar el pes de la balança de les despeses. Es tracta de l'augment de les dotacions en les ajudes socials, així com l'increment en les despeses financers i la crescuda del pressupost en la dotació a Andorra Turisme. «El conjunt d'aquests increments no ha fet possible compensar l'esforç que s'ha fet en les despeses de funcionament», va explicar Cinca.

Fins aquí els imports facilitats ahir pel ministre portaveu, i serà dilluns quan es desgrani xifra per xifra el que serà el mapa del pressupost de l'any vinent que presentarà el Govern a tràmit parlamentari.

En altre ordre de coses, el Consell de Ministres també va aprovar ahir el calendari laboral per a l'exercici vinent. La data que es preveia més polèmica per la celebració com a dia festiu o treballat és el dia de la Constitució que l'any vinent caurà en dimecres. És per aquest motiu, que al no correspondre a cap pont festiu, i caure entre setmana, Cinca va explicar que serà un dia festiu «normal i corrent».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT