PUBLICITAT

El Fiter i Rossell recupera el pols amb trenta originals a concurs

  • Poesia, teatre i contes mantenen l'alta participació del cartell, que es decideix avui a Ordino
EL PERIÒDIC
ORDINO

Notícies òptimes les que arriben de la Nit Literària, que es decideix aquest vespre a l'Auditori Nacional. I ja tocava. El premi Fiter i Rossell de novel·la, el degà dels guardons literaris i el millor dotat de les lletres nacionals –amb un suculent pot de 20.000 euros– recupera aquesta edició el vol amb una trentena d'originals a concurs. Poca broma, perquè fa només un any van ser dos, els originals, i el premi es va declarar finalment desert. I trenta candidas són molts, una barbaritat des de qualsevol punt de vista: el Carlemany, sense anar més lluny, mai no hi ha arribat. I la d'aquest any és sens dubte una de les participacions més altes que es recorden a la Nit Literària. O la que més. Amb l'afegit que, per primera vegada en lustres, hi ha originals firmats per autors del país. Una revifalla que cal apuntar al sarró del Govern, patrocinador únic del Fiter i Rossell i que s'ha implicat a fons en la promoció, després que Columna se'n desvinculés –i el desvinculessin– ara fa dos anys.

Les bones notícies també afecten el teatre, la poesia i el relat curt que mantenen el bon to de les edicions anteriors: el 50è aniversari Crèdit Andorrà ha rebut 19 textos; el Grandalla, 17, i el Sant Carles Borromoeu, 14. En tots tres casos ha disminuït lleugerament la participació, però és que el llistó era molt alt. El Manuel Cerqueda de novel·la curta experimenta un sensible descens i passa dels 16 als 10 originals, mentre que la resta de modalitats de la Nit Literària mantenen unes constants vitals purament testimonials: el Principat d'Andorra d'investigació històrica, un dels premis grossos de la vetllada amb 20.000 euros, ha rebut quatre originals, els mateixos que el Tristaina de periodisme i tan sols un més que el Sant Miquel d'Engolasters d'assaig literari. Pitjor part s'ha endut el BIBM de divulgació científica, amb ua carbassa monumental: cap concursant. El nombre total d'originals a concurs aquesta 34a edició de la Nit que organitza des del 1977 el Cercle de les Arts i de les Lletres ha pujat a 101 obres, set més que el 2010. Un significatiu increment que s'ha d'atribuir íntegrament a l'estirada del Fiter i Rossell. Pel que fa a la dotació, es mantenen les bosses dels bucs insígnia de la Nit –els 20.000 euros del Fiter i Rossell i del Principat d'Andorra–mentre que, per la banda baixa, experimenten retallades –les segones en tres anys– tant el Grandalla de poesia, que passa de 5.000 a 4.000 euros, com el Crèdit Andorrà de Teatre, que es queda també en 4.000 euros (fins el curs passat eren 6.000).

Pel que fa al palmarès, el 2010 van quedar sense guanyador tant el Fiter i Rossell com el Principat d'Andorra i el Manuel Cerqueda. El Grandalla va ser per a David Escamilla per La veritat és sexi; el Crèdit Andorrà, per a Daniela Feixas (El bosc); el Sant Carles Borromeu, per a Albert Ginestà (És estrany. Tres contes numèrics); el Sant Miquel d'Engolasters, per a Pere Ballart (La veu cantant), i el Tristaina, per a Àlex Terés (Pirineus 1900).



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT