PUBLICITAT

Una trentena de dies més enllà de les 22 hores fins al dia de Reis

  • La prova pilot serà permanent si hi ha suficients passatgers, «amb una desena estaríem satisfets» assegura Troguet
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un bus exprés al seu pas per La Margineda Foto: TONY LARA

Aquest proper dissabte es posarà en marxa la prova pilot d'ampliació de la freqüència horària del transport públic. Per primera vegada, els autobusos diürns circularan més enllà de les 22 hores, per tal d'adaptar-se a les necessitats dels treballadors arran de la modificació dels horaris comercials. Però no serà cada dia. El Govern n'ha establert 27 en un període que s'allarga fins la festivitat de Reis

La prova pilot és fruit de l'acord al que han arribat el Govern i les empreses encarregades de realitzar el servei regular de línies interurbanes i internacionals. No ha suposat cap cost per l'Administració, mentre que per a les empreses Cooperativa Interurbana, La Hispano Andorrana i Camino-Bus suposa una remodelació dels torns del seu personal, va explicar Jordi Troguet, representant de La Hispano Andorrana. Si finalment prospera aquesta iniciativa i es decideix establir-la definitivament, les dues parts tornaran a asseure's per determinar la manera de tirar-ho endavant, sigui amb subvencions, sigui sense elles.

Ni el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, ni els representants de les empreses ahir assistents a la presentació de les noves freqüències, van saber determinar com es valorarà l'èxit o el fracàs de la prova pilot. Només Troguet va avançar una xifra: «Amb una desena» de passatgers en aquestes rutes més tardanes «estaríem satisfets», va assegurar.

En qualsevol cas, es farà una valoració global, per dia, de la rendibilitat de la línia. Aquestes són eficients en hores puntes, però per exemple, «no són rentables» a les primeres hores del matí», va reconèixer Troguet.

Del pas fins a la seu / Totes les línies interurbanes i internacionals allargaran el seu darrer servei aquests 27 dies, en els quals a més de tots els dissabtes, s'hi ha inclòs també el pont de Tots Sants, el pont de la Puríssima i totes les festes de Nadal.

Durant aquests dies la línia 1, (Escaldes-Sant Julià), farà l'últim servei a les 22:20. Les línies 3 (Soldeu-Andorra la Vella), 4 bis (el Pas-Andorra la Vella), 5 (Arinsal-Andorra la Vella), 6 i 6 bis (Ordino-Andorra la Vella) fins les 22:35. Finalment, la línia El Pas-Seu d'Urgell i Escaldes-Seu d'Urgell (tots dos amb sortida a aquesta darrera parròquia), faran l'últim trajecte a les 22:20. En aquest darrer cas s'ha pensat sobretot amb els fronterers, va exposar Alcobé.

Enquesta als principals comerços / La mesura parteix de la demanda dels propis establiments comercials, un cop el Govern va aprovar per llei que podien tancar a les 22 hores. Com a conseqüència, els treballadors que plegaven i no tenien vehicle privat no podien desplaçar-se a les seves llars quan sortien de treballar.

El ministeri, llavors, va realitzar una enquesta a una vintena d'establiments, els més importants pel que fa a volum de treballadors del país. A partir d'aquí, es va constatar la demanda de millorar el transport públic, tot i que a la vegada es va fer palès que en general els comerços només havien aplicat el tancament a les 22 hores els dissabtes i els festius.

Alcobé va explicar que la mesura s'ha fet pensant en la situació de tots aquests treballadors, tot i que no descarten que els autobusos s'omplin també de turistes. Mentre s'ompli, es mantindran els horaris.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT