PUBLICITAT

Els arquitectes proposen agafar via pública per fer aïllaments

  • La proposta, que intenta abaratir els costos de les reformes d'edificis, s'ha de consensuar amb les administracions
P. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Vista general d'edificis d'immobles a Encamp Foto: EL PERIÒDIC

Els arquitectes busquen alternatives i ajudes per promoure la rehabilitació i reforma dels edificis antics. Així ho van explicar des del Col·legi Oficial d'Arquitectes d'Andorra (COAA), que van exposar que s'han de trobar solucions econòmiques per fer front al decret que s'està estudiant aplicar des del Govern de fer un examen als immobles de més de 45 anys per esbrinar les millores que calguin en concepte d'aïllament i d'accessibilitat. Una solució és fer l'obra de l'aïllament des de fora, la qual cosa suposaria l'ocupació de la via pública i per aquest motiu s'hauria de buscar la implicació de les administracions.

Els arquitectes proposen que molts dels edificis antics que necessiten obres d'aïllament es puguin fer des de fora perquè això suposaria un cost mínim per al propietari. Els comuns i l'Executiu són els que haurien de donar el vist i plau a aquesta mesura, ja que suposaria agafar de la via pública 15 centímetres.

Des del COAA proposen que s'estableixi algun tipus d'acord en el que s'indiqui que el propietari podrà fer ús d'aquests 15 centímetres afegits, però mai seran de la seva propietat.

«Estem demanant que es puguin aïllar des de l'exterior de l'edifici sense haver d'entrar dins. Cal buscar la fórmula per autoritzar al propietari de l'immoble a fer ús d'aquests centímetres afegits sense apropiar-se'n», exposen.

L'obra d'aïllar els edificis feta des de l'exterior redueix molt els costos, perquè es fa de manera més ràpida. Amb aquest procediment s'estalvien haver de foradar parets i trobar-se amb fils de llum i canalitzacions.

Tot i això, aquesta és una proposta que s'afegeix al decret que s'espera s'aprovi pel qual els edificis amb més de 45 anys hauran de passar una revisió tècnica que determinarà quines millores s'han de realitzar.

Més accessibilitat / Altres reformes que es preveu s'estudiïn amb aquests exàmens tècnics dels edificis antics és l'accessibilitat dels immobles. Alguns d'ells no disposen d'un ascensor. També en aquest cas es pretén donar una solució arquitectònica el més fàcil i menys costosa possible.

L'aïllament dels edificis a més de les parets i murs exteriors també preveu l'ús dels vidres més grossos a les finestres i una fusteria de més qualitat, així com d'altres reformes i canvis als sistemes de calefacció. Les calderes de gasoil solen renovar-se i els arquitectes aconsellen la instal·lació de nous dipòsits de biomassa, els quals són més ecològics, sumat a que produeixen un estalvi energètic notable.

D'altra banda, la instal·lació de plaques solars i fotovoltaiques són altres recomanacions que poden passar a formar part del decret sobre la reforma dels edificis antics.

L'objectiu no és altre que el d'aconseguir un estalvi energètic en edificis, la construcció dels quals no va contemplar en el seu moment l'aïllament requerit o el que ara en l'actualitat amb els nous materials s'arriba a assegurar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT