PUBLICITAT

Els 'àngels' d'Andorra

  • L'ADI veu la crisi dels sectors tradicionals com un bon moment per invertir en emprenedors
L. F. M.
ESCALDES - ENGORDANY

Periodic
Roda de premsa de la societat Andorra Desenvolupament i Inversió. Foto: EL PERIÒDIC

Obertura econòmica i la cerca d'inversió caminen agafades de la mà. En el document Andorra té futur, elaborat per la CEA, la Cambra de Comerç i l'EFA i que va presentar al Govern el juliol passat, demanaven que per afavorir les activitats emprenedores «gaudeixin d'oportunitats de finançament, no només a través del programa de crèdits preferents actual, també amb fórmules alternatives, com ara els business angels».

Un business angel és una persona privada que té un patrimoni suficient per diversificar la seva cartera i dedicar un percentatge al servei d'un projecte emprenedor. És un fenomen en augment en altres països i s'estan creant associacions i fòrums. A Andorra ja n'existeix una: AndorraAngels, que és la primera i única plataforma d'inversors privats del Principat. El seu objectiu és facilitar la posada en contacte, d'un costat, inversors privats (els business angels) d'Andorra i, de l'altre, emprenedors i petites i mitjanes empreses (pimes) d'arreu que cerquen finançament per al desenvolupament de projectes empresarials al Principat. AndorraAngels es va crear el 2009 i s'inscriu dins del programa de finançament d'ADI –Andorra Desenvolupament i Inversió– i és membre d'EBAN –European Business Angels Network.

«El business angel existeix a Anadorra perquè hi ha persones i famílies amb una capacitat econòmica elevada per poder invertir», va explicar Carles Aleix, director de l'ADI. Del capital que disposen «normalment es recomana que no es destini més del 10% de la cartera a projectes de risc i invertir en un projecte emprenedor, és una operació de molt risc». Però a Andorra «no parlem de grans imports» destinats a l'emprenedoria, a diferència de Silicon Valley, on existeixen entitats que gestionen fons dedicats a projectes innovadors, i inverteixen molt milions d'euros en diversos models de projecte diferents, i «un d'aquest serà el cas d'èxit brutal que et farà recuperar la inversió».

Carle Aleix va comentar que , ara que els sector d'inversió tradicionals i la borsa està «una mica» en crisi, «és un bon moment perquè les persones que no saben on invertir puguin contribuir en ajudar a crear iniciatives emprenedores».

...i ¿on són?

L'ADI va començar organitzant en el marc d'AndorraAngels uns Fòrums d'inversió, per tal de facilitar el contacte entre emprenedors i inversors; la iniciativa tenia la voluntat de consolidar-se com a una cita periòdica. Aquest any 2011, però, no hi ha constància d'activitat destacades d'aquest sector de finançament, considerat important al Principat. ¿On són, doncs, els àngels?.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT