PUBLICITAT

La CASS admet que la branca de jubilació s'esgotarà abans del previst

  • La parapública posa sobre la taula l'allargament de l'edat per jubilar-se i fixar una pensió màxima, entre d'altres
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Jubilats descansen a la via pública, aquest setembre Foto: TONY LARA

Fa més de mig any que la branca malaltia de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social s'ha esgotat i el Govern ha hagut d'assumir-ne la gestió. Però malgrat la problemàtica, el que més inquieta a la parapública és la branca de jubilació. Les arques encara estan plenes i fins i tot encara donen més beneficis que despeses, però l'evolució econòmica i demogràfica està accelerant l'esgotament de la branca destinada a pagar les pensions. Aquest fet s'havia establert en el 2033, segons el darrer estudi. El president, Josep Delgado, va reconèixer ahir que es produirà abans.

«Em preocupa més la branca jubilació que la general», va admetre Delgado, perquè «depèn de factors que no controlem i que estan descontrolats des de fa temps». És a dir, mentre que la recuperació del fons per a malaltia és possible sempre que els sectors s'hi impliquin, en el cas de les pensions cal replantejar un model que a dia d'avui «és insostenible», va assegurar el president de la CASS. El motiu, un sistema de pensions que data del 1968, quan la gent vivia de mitjana 6,4 anys un cop arribava als 65. Ara la mitjana estableix que la població viu de mitjana 20 anys més, un cop supera l'edat fixada per poder jubilar-se.

Conseqüència, «avui en dia les pensions, des d'un punt de vista financer (el que ha aportat més els interessos) són el triple de les que tocarien». És a dir, una pensió que és de 900 euros, si fos racional hauria de ser de 300, va assegurar Delgado.

Tots aquests aspectes són els que estan portant a una acceleració de l'esgotament dels fons per a pensions. Fins ara la CASS contemplava un univers en el qual cap al 2022 els pagaments de pensions seran per primera vegada superiors als cobraments per les cotitzacions. A partir d'aquest instant, la caiguda seria «molt ràpida», establint el 2033 (o el 2035 com a màxim) l'any en què s'acabaran els fons i la CASS no podrà fer front l'abonament de les jubilacions a la ciutadania.

Partint que aquest plantejament és caduc i que es produirà abans, la parapública ha sol·licitat un informe al Ministeri de Sanitat francès, que coneix el sistema andorrà ja que va ser-ne un dels instigadors. L'informe ha d'establir les dates exactes en el que es produiran totes aquestes situacions, que en el cas del moment en què es començaran a generar pèrdues podria ser entre el 2015 i el 2020, va pronosticar Delgado.

Allargar l'edat de jubilació / L'informe sol·licitat a l'organisme francès anirà acompanyat de mesures per evitar l'esgotament i intentar assolir un model sostenible. Entre aquestes, segur que no hi faltaran l'allargament de l'edat fixada per a jubilar-se, establir una pensió màxima (a Andorra la jubilació es realitza proporcionalment en funció dels anys treballats i dels salaris) i augmentar els anys mínims de cotització per poder accedir a una pensió. Allargar l'edat laboral seria beneficiós perquè «multipliques l'efecte positiu per dos», va exposar Delgado, tenint en compte que cotitzes un any més i cobres un any menys.

Pel que fa a establir uns anys mínims de cotització, el president de la CASS va recordar que tots els països propers tenen uns períodes establerts molt superiors als d'Andorra, que només són d'un any. «A Portugal has de cotitzar com a mínim 20 anys i ara ho volen allargar fins als 35», va plantejar Delgado.

La CASS té previst rebre els resultats de l'informe francès a mitjan de l'any vinent. Posteriorment traslladarà els resultats als ministeris de Salut i de Finances amb la voluntat que apliquin les mesures a partir del 2013.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT