PUBLICITAT

Una pensió de mig euro al mes

  • La parapública ha pagat jubilacions irrisòries, però algunes arriben als 6.000 euros
C. G.
ANDORRA LA VELLA

De mig euro al mes a 6.000 euros. Aquest és el barem en el qual s'ha mogut (i encara es mou, en el cas més elevat) la CASS. Pensions irrisòries i pensions que molts dels ciutadans del país no poden arribar a imaginar cobrar durant la seva edat laboral.

Abans d'aplicar-se la nova llei de la Seguretat Social, al novembre del 2009, no estava establert cap mínim d'anys de cotització per poder demanar la pensió a la CASS. Aquesta situació va portar a casos sorprenents, com el d'una persona que va treballar durant quinze dies durant l'estiu a Andorra. Va marxar del país i quan va arribar als 65 anys va sol·licitar el que li pertocava. I el que li pertocava era mig euro. I la CASS va pagar religiosament.

Aquest és un dels casos curiosos, però n'hi ha de sorprenents que a dia d'avui estan passant i que la CASS vol evitar. Com pagar una pensió de jubilació que s'enfila als 6.000 euros al mes. Vaja, uns 85.000 euros anuals tranquil·lament. I llavors, «multiplica aquests 6.000 euros per 20 anys, la situació es fa insostenible», manifesta el president de la CASS.

Aquest fet passa perquè el Principat no està establerta una pensió màxima. És realitza partint dels anys treballats i del salari cobrat. És a dir, que els que hagin tingut salaris més elevats seran també els que rebran una pensió més elevada quan deixin de treballar.

L'establiment d'una pensió màxima sí que la tenen la gran majoria dels països europeus, recorda Delgado. Per exemple, a Espanya no s'enfila més enllà dels 2.000 euros.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT