PUBLICITAT

D'Andorra i per Andorra

  • Licors, herbes medicinals, olis perfumats, mel, trumfes, vi i carn, tot 100% del país
C. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Ferrer i Martí durant la inauguració, ahir a l'estand de El Periòdic d'Andorra Foto: TONY LARA

La principal novetat d'aquesta Fira és l'aposta pels productes del país. I no parlem d'una empresa ni d'un producte. La producció autòctona agrícola i ramadera va a l'alça.

Empresaris, pagesos i ramaders potencien l'exclusivitat i la qualitat a l'hora de potenciar els seus productes. Com les trumfes, que després de quatre anys d'estudi ja estan a punt per comercialitzar-se. Parteixen d'una selecció de «23 varietats», explica Marisa Luna, coordinadora de l'Associació de Pagesos i Ramaders. La millor d'elles és la que es pot trobar a la Fira. I fins i tot se la pot tastar des de la seva vessant més d'aperitiu: «Provi les xips d'Andorra», cridava un dels xefs presents a l'estand de l'Andorra la Vella Gastronòmica (que promociona aquest proper esdeveniment). I donava un bon consell. Estaven boníssimes.

Les trumfes poden acompanyar un bon tros de carn de qualitat. Fa 12 anys que els ramaders cerquen l'acreditació europea ILP i ara ja estan al final del procés, informa Valentí Casals, responsable del projecte. «No volem ser un producte d'alt rendiment, sinó un producte natural», exposa. I en breu, la UE els hi ho acreditarà.

Per acompanyar les trumfes amb carn andorrana, res millor que un bon got de vi. Vi «blanc de varietat Riestling, el primer del país i el primer ecològic», explica Josep Duran, responsable de Borda Sabaté. Tenen les vinyes a Sant Julià i després de dos anys han posat al mercat el resultat de la primera collita. Asseguren que han tingut una bona acollida.

Finalment, un toc dolç pel postre: mel, gerds, herbes medicinals o un licor de ginebrons a càrrec de Naturalis. L'empresa també comercialitza olis perfumats. «Són tot productes de la terra, amb la particularitat de ser elaborats a 1.900 metres d'alçada», informa Octavi Bardera.

Tot productes 100% andorrans. I que es queden al país. L'opció de sortir a fora, de moment ni se'ls passa pel cap. Ja sigui per les dificultats dels tràmits o perquè el propi mercat intern ho «absorbeix tot», assegura Casals. Senyal que la qualitat és elevada.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT