PUBLICITAT

Els sindicats afirmen que el Govern no ha cedit "en res"

  • Cinca diu que la rebaixa salarial dels funcionaris serà temporal sense fixar la durada
  • La rebaixa serà més suau en els salaris d'entre 3.000 i 4.500 euros
21102011_cinca
El ministre Jordi Cinca ha fet aquestes declaracions durant la seva visita a la Fira. Foto: ANA / M. T.
El portaveu de la plataforma de sindicats de l'administració central, Joan Torra, ha dit en declaracions  que consideren que el Govern no ha cedit en res perquè "no s'han sortit del seu camí que era retallar". Per aquest motiu, els sindicats no es volen posicionar sobre cap dels models de retallades que el Govern ha posat aquest divendres sobre la taula, i volen esperar al redactat del projecte de llei per decidir les accions a emprendre en una assemblea.

Després de la reunió que han mantingut els sindicats amb el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, Joan Torra ha indicat que no es volen pronunciar sobre els models de retallades que s'han exposat, i emplacen el Govern a triar el que vulgui.

De tota manera, Torra sí que ha dit que els sembla bé que el Govern hagi decidit reflectir que és una mesura temporal, malgrat que cal especificar quin termini tindrà. També ha indicat que pel que fa als triennis, caldria que el valor que es tingués en compte fos l'actual, i no el que pugui ser d'aquí a tres anys.

Pel que fa als conceptes on aplicar la reducció salarial, dels quals el ministre els ha donat dues opcions, Torra ha indicat que no es volen posicionar sobre cap model, perquè ha de ser el Govern qui ho defineixi i posteriorment ells prendran les mesures que calguin, perquè ells continuen sense acceptar les retallades.
Cinca, després de la darrera reunió mantinguda amb els sindicats per negociar les condicions de la rebaixa salarial que afectarà als funcionaris, ha indicat que l'exposició de motius del projecte de llei especificarà que la rebaixa serà temporal perquè és a causa de la difícil situació econòmica, però que no estan en disposició d'acotar el temps perquè no se sap quan durarà la crisi. D'altra banda, el Govern ha acceptat la demanda dels sindicats de fer que la rebaixa sigui més suau en els salaris d'entre 3.000 i 4.500 euros (que anirà entre un 5 i un 6,5% aproximadament), i que a partir de 4.500 euros el percentatge sigui més accentuat fins a arribar al 10%. Pel que fa als conceptes del salari afectats per la rebaixa, s'ha acordat que siguin els sindicats els que decideixin si s'inclouen o no els variables. En cas que s'incloguin, el Govern apujaria el llindar dels 3.000 euros perquè l'estalvi es mantingui en 1,9 milions d'euros.

El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, ha mantingut aquest divendres l'última reunió amb la plataforma de sindicats per tal de negociar les condicions de la retallada salarial que s'aplicarà als treballadors de l'administració central a partir del gener. Cinca ha explicat que de les propostes fetes pels sindicats algunes s'han pogut tancar i d'altres s'acabaran de concretar abans de dimecres vinent.

En primer lloc, el Govern ha acceptat que quedi reflectit en l'exposició de motius del projecte de llei que es tracta d'una mesura extraordinària a causa de la crisi econòmica, però el que no es podrà fer, tal com reclamaven els sindicats, és fixar la durada de la retallada salarial. En tot cas, el ministre ha dit que més endavant miraran de trobar mecanismes per fixar-ho, com ara ratis vinculats al creixement econòmic o a la capacitat de creació de llocs de treball.

La segona qüestió que s'ha acordat ha estat que el model no sigui tant lineal i que l'impacte no sigui progressiu, sinó que la rebaixa sigui més suau en els salaris d'entre 3.000 i 4.500 euros, i que per a sous més elevats el percentatge sigui més accentuat. En aquest sentit, Cinca ha dit que a la franja dels 4.500 euros, el percentatge de rebaixa es trobaria al voltant del 6,5%, i que a partir d'aquesta xifra, s'aniria accentuant fins al 10%. Amb aquesta modificació, el ministre ha dit que es manté el mateix estalvi desitjat.

Pel que fa la supressió d'un trienni, el Govern ha acceptat que els funcionaris no perdin els imports que havien acumulat fins a la data, i que l'impacte es reculli al llarg de sis anys. Cinca ha dit que ja els sembla bé el que proposaven els sindicats perquè això no té cap impacte amb l'estalvi.

D'altra banda, el ministre ha demanat als sindicats que decideixin si prefereixen que les retallades s'apliquin als concepte variables dels salaris, com ara les hores extres, dietes o responsabilitats temporals, o pel contrari que només es tinguin en compte els conceptes permanents al salari, que és la idea inicial del Govern. En tot cas, Cinca ha informat que en la primera opció, l'estalvi seria substancialment superior, i que només tenint en compte l'administració central ja suposaria mig milió d'euros més. Per aquest motiu, si s'opta per aquesta opció es revisarà a l'alça el llindar dels 3.000 euros per mantenir el mateix estalvi inicial xifrat en 1,9 milions d'euros.

Jordi Cinca ha dit finalment que s'ha fet la negociació d'aquests aspectes amb els sindicats, però que això no vol dir que aquests no continuïn estant en contra de les retallades salarials.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT