PUBLICITAT

Obertura total al capital estranger, «sense excepcions sectorials»

  • Es reconeixeran «monopolis naturals» i caldrà autorització prèvia del Govern per «protegir la sobirania»
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Alcobé exposa les línies mestres dels seus departaments dempeus davant la comissió d'Economia, ahir Foto: TONY LARA

L'objectiu principal del Ministeri d'Economia és l'obertura, entesa en tres nivells: física, tecnològica i econòmica. Entre d'altres qüestions a realitzar per assolir l'objectiu, el Govern presentarà, abans del març del 2012, el projecte de modificació de la llei d'inversió estrangera, que vol obrir al 100% l'entrada de capital estranger «sense excepcions sectorials». Així ho va exposar ahir el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, davant la comissió legislativa d'Economia.

El cicle de recessió econòmica actual s'està allargant més que d'altres anteriors. Això es deu, en part, i segons Alcobé, al fet que Andorra «és una economia tancada» i que l'única via de creixement és «canibalitzar el mercat». Per això es vol una sortida. I per fer-ho el departament d'Economia té tota una estratègia dissenyada i un calendari d'actuacions.

Els projectes i modificacions que s'estan duent a terme actualment formen part de l'anomenada fase zero. En aquesta s'inclou la reforma del marc fiscal –la imposició sobre les activitats econòmiques i societats–; la modificació de la llei de la CASS –dels aspectes concrets per donar cobertura a estudiants i rebaixar la cotització dels autònoms–; la simplificació dels tràmits per a la presentació de la comptabilitat per a les petites empreses, amb la qual també s'augmenta el llindar fins als 600.000 euros de facturació per a la presentació simplificada; o la llei de creació de la Societat de Gestió Col·lectiva de Drets d'Autor i Drets Veïns (SDADV).

LES MESURES FUTURES / En la que serà la primera fase, que s'allargarà fins al març del 2012, s'inclouen qüestions com la modificació de la llei d'inversió estrangera. Alcobé va manifestar que es vol una obertura «del 100% i generalitzada», «sense excepcions sectorials». Malgrat això, sí que inclourà clàusules de salvaguarda per protegir la sobirania del país, la seguretat i el medi ambient. En aquesta línia, el ministre va afirmar que per a l'arribada de capital es requerirà «sempre» d'autorització de l'Administració, ja que Andorra és «vulnerable» a l'entrada de capitals de dubtosa procedència i al blanqueig. Igualment es reconeixerà els «monopolis naturals», com pot ser els sectors de l'energia i les telecomunicacions.

Els requisits per obtenir l'autorització seran d'aportar capital, coneixment i capacitat de generar activitat econòmica, segons va enumerar Alcobé. Així, per exemple en el cas de les telecomunicacions, s'autoritzaria si es volgués prestar un servei que no donés Andorra Telecom. Però «res fa pensar que s'obri», va apuntar el ministre.

Entre d'altres qüestions a tirar endavant durant la fase 1 hi ha la presentació del Tribut sobre el Valor Afegit (TVA), una nova revisió de la llei del sòl –donat que començaran les revisions dels Plans d'urbanisme parroquials–, la modificació del règim dels residents passius –per atreure'ls–, la licitació de la concessió de l'heliport i agilització dels tràmits d'obertura de nous comerços per fer-ho el mateix dia. Si ara el procés amb tràmits simplificats s'allarga cinc dies, l'objectiu és que es pugui fer d'un dia per l'altre, sense requerir l'autorització prèvia de l'Administració, i controlant que es compleixen els procediments i requeriments a posteriori. En aquest punt, Alcobé va explicar que es tracta de «fer confiança» a les persones. Per anar perfilant aquesta qüestió s'està a l'espera de la resposta dels comuns, que quan el govern socialdemòcrata va intentar reduir els tràmits per a l'obertura de comerços a cinc dies ja es van mostrar reticents, tal i com va recordar el conseller socialdemòcrata David Ríos. La mesura, segons Alcobé, es podria ampliar també als permisos de construcció.

Queden per a més endavant, a partir de l'abril vinent, la revisió del model de societats, que cal agilitzar i fer més atractiu; la regulació de les diferents activitats, per evitar que qualsevol negoci passi com a activitat comercial; legislar els drets i garanties dels consumidors; el desplegament de la signatura electrònica; la recuperació del text de marques i patents; la liberalització del transport públic; la implantació de l'administració electrònica; o la llei del joc.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT