PUBLICITAT

Martí demanarà a Portugal que no tanqui el consolat a Andorra

  • El cap de Govern es reunirà dijous que ve amb el primer ministre portuguès a la cimera Iberoamericana
LAIA F. MAROT
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El cap de Govern en la reunió amb els representants de la Plataforma per evitar el tancament del consolat, ahir Foto: ANA / M. T.

La Plataforma per evitar el tancament del consolat portuguès es va reunir ahir amb el cap de Govern, Toni Martí, qui els hi va comunicar que el dijous de la setmana que ve es reunirà amb el primer ministre portuguès, Pedro Passos Coelho, per tal de comunicar-li la preocupació de la comunitat portuguesa d'Andorra i demanar que Portugal no tanqui ni l'ambaixada ni el consolat al Principat. Martí va demanar audiència amb Passos Coelho aprofitant que els dos mandataris participaran a la Cimera Iberoamericana que se celebra la setmana vinent a Paraguai.

El Conseller de les Comunitats Portugueses, José Manuel Da Silva, va explicar la trobada amb el cap de Govern, en la que aquest s'havia mostrat d'acord en què «la prioritat és que no tanquin el consolat». La reunió va ser convocada amb poques hores d'antelació, i els representants de la comunitat tenien altes expectatives. Les notícies van ser bones, ja que rebre el suport de Martí «ens fa sentir optimistes i es positiu que el cap de Govern ens faci de mediador», va dir Da Silva. Ara bé, la notícia no va complir l'univers d'expectatives creat, així que la plataforma va anunciar que seguiria amb les seves accions de pressió política i social. L'anunci del tancament del consolat encara no és oficial, però tampoc és oficial que no el tancaran. Da Silva va afirmar que malgrat s'estigui dient que res és definitiu «el dia 30 de desembre l'ambaixador té ordres de deixar buides les instal·lacions de l'ambaixada i del consolat».

ENDAVANT PAS A PAS / La Plataforma va recordar ahir que «seguiran endavant pas a pas confiant en cada un d'ells». De moment, la recollida de signatures, que abans d'ahir es va ampliar als locals socials de les entitats que conformen la plataforma, ja arriba a les 600. A més, l'Associació de residents portuguesos a Andorra Casa de Portugal, tindrà fulls a disposició de tothom que desitgi signar a l'estand que l'entitat posarà aquest cap de setmana la Fira d'Andorra la Vella. El termini previst com a data final de la recollida de signatures és el 25 d'octubre, però la plataforma va dir que es reservava «l'opció de reobrir la recollida segons es produeixin els esdeveniments».

En el pla polític, independenment de la trobada amb el cap de Govern, la Plataforma segueix en contacte amb polítics tant d'Andorra com de Portugal.

El pròxim pas és portar totes les signatures aconseguides i la petició de què no tanquin el consolat al Raonador del Ciutadà, el proper dia 26 d'octubre. L'objectiu és que aquest ho transmeti de manera oficial al seu homòleg portuguès. Patricia Bragança, representant de la comunitat i membre de la plataforma, va manifestar que era important «perquè tindrem un mediador directe amb Portugal».

Paral·lelament a aquesta acció, la Plataforma ja va anunciar que en el moment que es confirmi de manera oficial que no quedarà a Andorra «ni tan sols una mínima infraestructura consular», una delegació de la plataforma, encapçalada pel conseller José Manuel Da Silva, viatjarà a Lisboa amb la intenció de trobar-se amb el secretari d'Estat per a les Comunitats Portugueses, el ministre d'Afers Exteriors, el primer ministre i el President de la República, «a qui transmetrem les nostres inquietuds, les nostres demandes i les signatures recollides».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT