PUBLICITAT

Pas enrera en les beques ARA

  • La partida de l'Executiu baixa 60.000 euros respecte del 2010 i les aprofiten vuit esportistes menys
IVÁN MOURE
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cerqueda (dreta) pronuncia el discurs sobre les beques ARA a alguns dels esportistes beneficiats al costat del ministre de Finances i Funció Pública, Cinca, ahir al poliesportiu d'Andorra Foto: TONY LARA

La crisi econòmica i en alguns casos els resultats insuficients dels atletes ha provocat que les beques d'Alt Rendiment d'Andorra (ARA) facin un pas enrera en el sisè cicle que engloba des del setembre d'aquest any a l'agost del pròxim. Així ho reflecteixen les xifres globals: el pressupost de l'Executiu ha baixat en 60.000 euros per passar a ser de 249.000 –la tercera més baixa en els sis anys– i el número d'esportistes beneficiats passa a ser de 33, pels 41 del 2010. L'únic que no varia és que l'esquí acapara el 55% dels diners.

Per primera vegada la xifra no supera la de l'any anterior. Però podia haver estat pitjor: el propi secretari d'Estat d'Esports, Jordi Cerqueda, va dir dimecres a aquest rotatiu que la reducció seria d'un 23% i el cert és que finalment –maniobres d'última hora– no arriba al 20%.

MÉS OLÍMPICS I MENYS A REPARTIR / Un dels pocs punts positius és que el número de beneficiats en el programa olímpic ha augmentat tot i que l'ajut baixa als 117.600 euros –pels 153.000 al 2010– a causa de l'eliminació de la beca als quatre entrenadors –Joan Manel Rull, Carlo Bagnord, Pere Goicoechea i Jean François Devaux– i de la reducció als millors exponents de l'esquí alpí i el surf de neu. El fondista Toni Bernadó i el judoca Dani Garcia (12.000 euros cadascun) són les novetats i cau Francesc Soulié (rebia 14.000) en no assolir resultats. Aquests dos s'afegeixen al nedador Hocine Haciane (manté els 12.000) i als esquiadors Kevin Esteve (puja 2.000), Roger Vidosa, Mireia Gutiérrez, Laura Soulié (baixen 4.000) i Lluís Marin (baixa 4.400).

Els diners destinats als plans especials han augmentant en 6.000 euros per aturar-se en els 37.000. Destaquen com a cares noves la del surfista de neu Scott Jordan, que al 2010 rebia ajut com a integrant del programa d'esquí-estudi i la del corredor de la Federació de Muntanyisme Ludovic Albós. L'única baixa és la d'Alfons López (2.000 euros), integrant de la Federació d'Esports de Minusvàlids i la resta manté l'ajut que rebia l'any passat.

MOLTES MENYS JOVES PROMESES / El cas de les joves promeses és el que més variacions té. La xifra ha caigut en 22.300 euros per repartir un total de 87.400. El capítul d'altes es redueix als esquiadors Arnau Puig i Joan Verdú. El de baixes és interminable: el ciclista Jesús Medrano (rebia 1.500) per no passar el tall, l'esquiadora Sophie Juárez per retirada (5.400), la nedadora Sílvia Ribes (3.000), els atletes Mikel de Sa, Txema del Río, Laia Isús i Blanca Fiter (cadascun rebia 1.500), la taekwondista Jèssica Rovira (3.000), la karateca Thaïs Martínez (3.000), els tennistes Damià Gelabert i Berta Juncosa (1.500 cadascun) i el regatista Ireneu Pla (3.000).

Cerqueda és conscient de que les beques no han satisfet al gruix dels esports: «En part tenen raó», va admetre. El principal problema han estat els diners, que han obligat a canviar els criteris de manera que alguns que havien complert objectius s'han quedat fora.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT