PUBLICITAT

Sanitat diagnostica entre 26 i 29 casos de càncer de mama cada any

  • 3.000 dones han participat al Programa de detecció precoç des del 2007
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una dona es realitza una mamografia. Foto: ELISENDA PONS

El càncer de mama és la neoplàsia maligna més freqüent entre les dones occidentals, i representa al voltant del 31% de tots els càncers que pateixen les dones. El mateix succeeix a Andorra, on anualment entre 26 i 29 dones són diagnosticades de càncer de mama.

Partint d'aquestes xifres l'any 2007 el ministeri de Salut i Benestar va iniciar el Programa de detecció precoç del càncer de mama d'Andorra (PDPCM), que ofereix la possibilitat de realitzar mamografies gratuïtes biennals a les dones amb edats compreses entre els 50 i els 69 anys, amb l'objectiu final de reduir la mortalitat per càncer de mama en aquest grup de població.

Aquest programa de detecció precoç ha permès detectar 17 casos des del 2007, any en que es va posar en funcionament. Des de l'inici del programa fins el juny del 2011 hi han participat un total de 2.907 dones i s'han realitzat 3.895 mamografies. Les dades les va fer públiques ahir el Govern, coincidint amb la celebració del Dia Mundial contra el càncer de mama.

En el que portem d'any s'ha convidat a 3.403 persones, de les quals 984 han accedit a fer-se mamografies. Fins al juny no s'ha detectat cap càncer de mama.

mamografies a partir dels 50 / El ministeri va voler recordar en el comunicat emès que el càncer de mama és una malaltia que es pot curar si es detecta a temps. Per això «és convenient que totes les dones siguin conscients de la importància de la detecció precoç i que a partir dels 50 anys es facin mamografies periòdicament», va manifestar l'Executiu.

Pel que fa al funcionament del programa, a les dones se'ls ofereix per primera vegada la possibilitat que es facin una mamografia quan tenen 50 anys i, una vegada incloses en el programa, reben la convocatòria cada dos anys. A les dones que no han entrat a participar en el programa se'ls continua oferint la possibilitat que es facin una mamografia, cada dos anys, fins als 69 anys.

El 100% de les mamografies són interpretades per dos radiòlegs independents que dirimeixen els seus desacords per consens. En aquesta segona ronda les unitats de cribatge són el Servei de Diagnòstic per la Imatge de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell, el Consultori Radiològic Dr. J.Farràs/Dr. J.Mir i el Centre d'Imatge Diagnòstica de la Dra. Cuesta.

Per celebrar el Dia mundial, el ministeri, conjuntament amb l'associació de Dondes d'Andorra va organitzar ahir una conferència per analitzar com conviure amb la malaltia. Va ser a càrrec d'Eva Juan, psicooncòloga de l'Hospital Sant Pau de Barcelona i Marta Santuré, nutricionista especialitzada en estrès.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT