PUBLICITAT

L'OACT pot començar a treballar dins la CTP abans de finals d'any

  • Saboya confia tirar endavant projectes concrets sota la presidència andorrana el 2013
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els cònsols signen davant Saboya i Martí. Foto: SFG

El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i els cònsols de les set parròquies van signar ahir el conveni per a la creació de l'Organisme Andorrà de Cooperació Transfronterera (OACT). Aquest organisme, que agrupa el Govern i els comuns, representarà l'Estat andorrà dins el consorci de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) i ha de ser la via a través de la qual Andorra operi i cooperi en el Programa Operatiu de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra 2007-2013, un programa que es basa en els Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Abans de finals d'any s'espera que l'OACT pugui començar a treballar dins la CTP i de cara a la presidència d'Andorra es desenvolupin alguns projectes d'àmbit concret.

L'OACT va fer ahir el darrer pas previ a la seva creació amb la signatura del conveni entre el Govern i els comuns, les dues parts que gestionaran aquest ens. Fins ara, segons va explicar Saboya, a la CTP convivien entitats autònomes i Andorra, com a estat, no acabava de trobar-hi el seu encaix institucional. Per això, «fa temps que es treballava per dotar al Principat d'un organisme propi», va recordar.

Respecte al procés que ha de seguir l'organisme en els propers dies i mesos, en el plenari de la CTP de la setmana vinent s'hauria de posar en marxa el protocol de Baiona i l'OACT podria quedar integrat en el consorci. Així, abans de finals d'any aquesta participació estaria ratificada pels països membre i de cara a la presidència d'Andorra del 2013- 2014 «esperem començar a desenvolupar alguns projectes d'àmbits concrets per sumar esforços a nivell transfronterer», va augurar el ministre. «Els crèdits són escassos i hem d'anar a buscar projectes d'interès mutu per aconseguir-los», va destacar.

Alguns dels àmbits en els quals es podrien emmarcar els projectes són medi ambient, cultura, turisme, infraestructures, etcètera. Més concretament, Saboya va parlar d'arribar a la negociació de la nova assignació pressupostària amb temes sobre la taula com pot ser el tractament de residus, del qual es donaran més detalls properament. «Cal buscar tres o quatre sectors clau per liderar algun projecte», va afegir. Per la seva part, la cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, com a representant dels comuns, va informar que també s'està treballant en el projecte turístic Fem de la frontera un camí, un recorregut pels Pirineus que travessa les tres fronteres: l'espanyola, la francesa i l'andorrana.

El document estableix els rols de cadascú. El Govern tindrà la presidència i la vicepresidència serà per a un representant dels comuns. Segons Ferrer aquesta és la fórmula correcta perquè es tractaran aspectes que corresponen a totes dues administracions. L'avantatge, va insistir, és que «es podran obtenir fons comunitaris per desenvolupar programes que beneficiaran a tota Andorra», va recollir l'ANA.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT