PUBLICITAT

Cultura liquida els premis a la trajectòria i de traducció científica

  • Esteve addueix les retallades per desconvocar els guardons, però salva el Carlemany de novel·la juvenil
A. L.
ESCALDES-ENGORDANY

Es veia venir, i més des que ahir mateix EL PERIÒDIC revelés que el premi Innovadors, que des de fa sis cursos convoca Andorra Desenvoupament i Inversió, retallaria substancialment la quantia econòmica del guardó des de la pròxima edició. El ministeri de Cultura també ha passat les tisores pel cartell de premis que patrocina. I els ha tocat la rifa al Tencar i a l'Andorra de reconeixement a la trajectòria, segons va confirmar ahir el ministre de Cultura, Albert Esteve. El lector potser ni els recordi, perquè els va instituir la seva antecessora en el càrec, Susanna Vela, aquest mateix març i amb la legislatura, per tant, a punt d'abaixar el teló. El nom complet del primer era premi Tencar de traducció científico-tècnica al català, i prenia la denominació de la traducció al català d'un manuscrit àrab de màgia que s'ha conservat al Còdex Miscel·lani. Estava dotat amb 10.000 euros, havia de tenir periodicitat biennal –la primera convocatòria estava prevista per a aquesta tardor– i l'objectiu, en fi, era en paraules de l'exministra «assegurar una major presència de la llengua catalana en l'àmbit de la comunicació especialitzada i estimular la professió de traductor».

Bones intencions que es quedaran al sac de somnis socialdemòcrates, al costat també del premi Andorra de reconeixement a la trajectòria, que Vela es va treure el març de la màniga per distingir persones o institucions pels serveis prestats «en defensa de la identitat del país o per la seva tasca científica, tècnica, cultural o humanitària». Una reconversió dels efímers Carlemany internacionals que es va inventar el 2008 Juli Minoves, amb la particularitat que aquest Andorra era purament honorífic –sense dotació econòmica, vaja– i que l'àmbit havia de ser estrictament local. La primera edició s'havia de convocar el 2012. I en aquest cas, i donat el seu caràcter purament honorífic, el motiu que el ministre Esteve va al·legar per liquidar l'Andorra va l'existència d'altres guardons amb aquest mateix objectiu.

Fins aquí la tisorada relativa practicada per Esteve en matèria de premis. Perquè, com també va confirmar ahir, el que continua endavant sense canvis ni modificacions és el Carlemany, reconvertit des d'aquesta mateixa edició i sota el nom de premi per al Foment de la lectura en un guardó de novel·la juvenil i amb una dotació de tan sols 10.000 euros, la quarta part de la bossa que s'embutxacava el vencedor fins l'edició del 2010 el vencedor. L'exministra Vela va ser en aquets cas la impulsora del nou Carlemany, que ha rebut quatre originals a concurs i que decidirà un jurat format per alumnes de segona ensenyança dels tres sistemes educatius. El veredicte, ja que en parlem, el desembre. L'editarà Proa.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT