PUBLICITAT

El carro que va perdre les rodes

  • Un cartell de Naturlandia mutila l'escultura de Jordi Casamajor a la rotonda de les Arades
A. L.
SANT LJULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Muntanyes sobre un carro, parcialment ocult rere el cartell de Naturlandia a la rotonda de les Arades. Foto: ÀLEX LARA

Ni fet exprés: publicàvem ahir en aquest racó del diari una llista amb les agressions perpetrades contra els soferts monuments i escultures que sobreviuen a la via pública. Ja saben: penjar una tirolina en un arbre monumental, ofegar amb canonades la visual d'un pont del XIX, instal·lar una farola just al davant d'uns esgrafiats vagament modernistes, i altres ocurrències per l'estil. Ens en vam descuidar un grapat, de casos igualment feridors, però pocs de tan flagrants com el monumental rètol de Naturlandia que des de fa unes setmanes oculta parcialment Muntanyes sobre un carro, l'escultura de Jordi Casamajor que des del 2006 pastura a la rotonda de les Arades. Val a dir que l'ideòleg de tan lluminosa idea es va quedar afortunadament a mitges: el cartell només s'ha col·locat en un dels costats de la rotonda, de forma que només el pateixen els conductors que vénen de la capital.

Una agressió visual, en fi, amb tots els ets i uts, i que el mateix Casamajor qualificava ahir sense embuts: «És lamentable que hagi de sortir l'autor a denunciar una obvietat com aquesta. ¡¿Com es pot posar un cartell d'aquestes dimensions davant d'una escultura?! ¡¿A qui se li va ocórrer aquesta barbaritat!? Cal tenir un sentit de l'estètica absolutament atrofiat». I la sensibilitat, també, per no parlar de la poca vista que denota perpetrar un atemptat tan descarat i exhibir-lo orgullosament. Amb dos agreujants més. El primer: que algú al comú de Sant Julià –responsable últim de la barrabassada– va considerar ara fa un any que Muntanyes sobre un carro tenia possibilitats d'erigir-se com a símbol de la parròquia i el va convertir en motiu d'una tirada de clauers que es comercialitzen a l'oficina de turisme. Un any després, el mateix comú no té manies a mutilar l'original. Segon agreujant: l'escultura la va encarregar i sufragar el ministeri d'Ordenament territorial. El Govern, per tant. Cal suposar que hi tindrà alguna cosa a dir.

Val a dir que se li pot donar la volta i mirar-ho pel costat positiu: de les cinc escultures de la mateixa sèrie que es van plantar el 2006 a les rotondes del país –i que firmaven Nerea Aixàs, Faust Campamà, Joan Canal, Roger Mas i el mateix Casamajor– només la d'aquest últim ha rebut les atencions especials del publicista de torn. I encara no hem parlat de Naturlandia, l'única esdrúixola catalana que no du accent. Però a la terra de les Canòlichs ja passen, aquestes coses.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT