PUBLICITAT

Els arquitectes han perdut el 90% de la seva activitat econòmica

  • El COAA proposa com a solució la creació d'un decret per obligar a reformar els immobles de més de 45 anys
P. G.
ANDORRA LA VELLA

El sector dels arquitectes, lligat al que s'ha comentat com el gran perdedor d'aquesta crisi, el de la construcció, assegura haver perdut el 90% de la seva activitat de feina. Així ho va confirmar el degà del col·legi d'arquitectes. Basant-se en l'indicador de metres quadrats val a dir que entre gener i setembre d'aquest any han estat 60.840 metres quadrats visats per obra nova, gairebé la meitat que el passat any. Aquests indicadors també demostren que la major part de la feina està basada en obres de reforma, ampliació i enderroc (les quals sumen 78.203 metres quadrats). El sector té propostes per sortir-se'n i una és la creació d'un decret per a que els edificis que tinguin més de 45 anys hagin de reformar-se.

La davallada d'encàrrecs ha situat al sector en un lloc d'incertesa inèdit. Mai s'havia arribat a aquesta dolenta situació de perdre gran part de la feina, segons assegura el degà del Col·legi Oficial d'Arquitectes d'Andorra (COAA), Alfons Valdés. Ara per ara els arquitectes s'han pogut mantenir amb direccions d'obres ja començades, però la incertesa vindrà quan s'acabin aquestes obres i no n'hi hagi més de noves.

ITV ALS 45 ANYS /Davant d'aquesta situació alarmant, el COAA considera que és necessari que el Govern publiqui el decret pel qual s'obligui a passar per una inspecció a tots els edificis que superen els 45 anys. «Es tracta de fer un examen als edificis per determinar quines necessitats tenen en quan a aïllament i accessibilitat», va explicar Valdés.

Des del col·legi asseguren que el Govern està estudiant la redacció d'aquest decret per buscar una fórmula que ajudi al propietari a poder finançar aquesta obra. «Si al propietari no li va bé fer-ho tot de cop, es pot fer marcant temps i distàncies», va puntualitzar el degà dels arquitectes qui va explicar que la intenció del COAA és que es faci un decret «molt tolerant». Segons Valdés s'han de rehabilitar les cases «però d'una forma cordial, pràctica i donant avantatges».

 

Alfons Valdés: «L'arquitecte no s'ha fet ric perquè nosaltres no hem especulat»



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT