PUBLICITAT

Alfons Valdés: «L'arquitecte no s'ha fet ric perquè nosaltres no hem especulat»

P.G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Alfons Valdés, al seu despatx a la seu del Col·legi d'Arquitectes. Foto: TONY LARA

És degà des de fa tres anys. Mala època per presidir un col·lectiu tant afectat per la crisi. Amb tot, Alfons Valdés prefereix creure que hi ha algun interès per publicar notícies negatives i considera que la solució és que el qui té diners els ha d'invertir i aquests s'han de repartir. Optimista, Valdés aposta pel futur i els joves professionals. Dels 116 col·legiats que hi ha al COAA, 89 estan actius, i el 30 % d'aquests són arquitectes joves.

– Davant d'aquesta situació crítica, ¿què esperen?

– Davant d'aquesta disjuntiva el col·legi d'arquitectes ha proposat que es treballi en reforma i rehabilitació en edificació que tingui més de 45 anys, tant pel que fa a l'aïllament com l'accessibilitat. En el tema dels plans parcials, ja fa anys que els arquitectes hi treballen per desenvolupar-los i pensen que algun es podrà tirar endavant. Si és així i comencin obres de rehabilitació des del col·legi preveuen que podrà donar una feina mínima perquè els arquitectes puguin subsistir.

–¿Què pensa quan es parla de rebaixa de sous als funcionaris, tenint en compte la rebaixa del 90% d'activitat que ha patit el seu sector?

–No podeu imaginar-se el que hem perdut nosaltres, només ens queda un 10%. Hem perdut la totalitat. Els despatxos tenen problemes perquè tenen a gent contractada i la qüestió és greu.

–El 90% és una bestialitat, ¿algun cop ja havia passat el sector per una pèrdua tant gran?

–Mai hi ha hagut una pèrdua de confiança tant gran com ara. No sabem exactament les circumstàncies, pot ser aquestes informacions que diàriament ens arriben tant alarmants. Jo no penso que la solució és posar impostos. Jo crec que la solució és invertir. La millor manera d'afavorir a una societat, és invertir els recursos de grans famílies , de grans societats, de grans patrimonis, perquè si estan invertint estan ajudant a tothom. Cal procurar que hi hagi una repartició equitativa.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT