PUBLICITAT

Les auditories per aconseguir la IGP es faran aquest mes

  • Alt interès pels productes artesanals a la Fira del Bestiar de Canillo
EL PERIÒDIC
CANILLO

Periodic
Dues noies observen un ramat d'ovelles, ahir. Foto: ÀLEX LARA

El procés per la obtenció de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) avança a bon ritme, com va destacar dissabte passat el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, i ahir diumenge va recordar el director del Departament d'Agricultura, Landry Riba. Segons Riba, les auditories de l'empresa de certificació externa a les granges per veure si compleixen els requisits de la IGP començaran aquest mateix mes d'octubre, segons va dir l'ANA.

Canillo va acollir ahir la Fira del bestiar i l'artesania amb una amplia representació de tots dos sectors. «Els anys van passant, però el nombre de cases participants no disminueix i la varietat també es manté», va valorar aquest diumenge el director del Departament d'Agricultura, Landry Riba. Un fet especialment positiu donada l'absència de bestiar a la Fira del Roser de Sant Julià i la llarga tradició d'aquesta festa. A la inauguració hi van estar presents també el ministre Jordi Alcobé, la cònsol menor de la parròquia, Dolors Cabot; el cap de l'oposició, Jaume Bartumeu; i l'ex-cònsol major de Canillo, Enric Casadevall, entre d'altres.

En el marc d'aquest acte, Riba també es va referir al procés d'obtenció de la IGP, el qual avança amb rapidesa, segons li va transmetre l'empresa certificadora amb qui treballen per respondre les qüestions referides des de la Unió Europea. Riba espera que, amb la informació que s'ha aportat aquesta setmana, «Brussel·les respongui en breu i puguem utilitzar la certificació de forma immediata». Per avançar feina i tenir-ho tot a punt per quan arribi la llum verda, el responsable d'Agricultura ha reconegut que aquest mes «comencen les auditories de certificació a les explotacions andorranes», unes proves que hauran de provar que les granges treballen d'acord amb les característiques de la IGP.

Respecte a les conseqüències de rebre aquesta certificació, Riba va indicar que es tracta d'un «reconeixement a la forma de treballar que s'ha fet fins ara». Aquest segell prova que tant la producció com tota la cadena de distribució ha estat controlada i segueix les condicions de la IGP, de manera que ofereix una major traçabilitat dels productes i que s'ofereix «un producte diferenciat, propi d'aquest territori, d'una raça andorrana com és la Bruna d'Andorra i amb unes característiques pròpies».

Pel que fa a l'organització de la fira, el director d'Agricultura ha considerat que l'alt interès del públic pels productes artesans obre una nova porta a les explotacions andorranes «per proposar alguna cosa més que productes derivats exclusivament de la cria de bestiar». Per aquest motiu, va animar als productors locals a afegir-se a les parades d'artesania amb l'objectiu de «donar una imatge més diversa del que és capaç de fer una explotació agrícola en condicions de muntanya». Aquesta mateixa raó ha portat als organitzadors a oferir una carpa de productes autòctons artesans a la Fira d'Andorra la Vella.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT