PUBLICITAT

El mòdul de menors : 'sine die'

  • Actualment, dels 47 interns, només dos tenen menys de 18 anys i estan ubicats en un espai exclusiu
P. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un agent penitenciari en una de les dependències dels dos pisos ubicats al mòdul de menors, encara per estrenar. Foto: TONY LARA

El mòdul de menors no té data d'obertura, o al menys des del Ministeri d'Interior no volen concretar-la. La raó pot ser la manca de pressupost i la que es pot considerar inutilitat, o no necessitat urgent, de la infraestructura si es té en compte que en aquesta setmana, del total de 47 interns al centre penitenciari de la Comella, només dos són menors. Al llarg de l'any, i fruit d'operacions policials en les què s'han detingut menors per diversos robatoris, aquesta xifra ha pogut augmentar fins a sis, però no sol ser més alta. Des d'Interior tenen previst que per l'any vinent es procedeixi a equipar l'edifici amb els mitjans materials que ja disposa el Departament d'Institucions Penitenciàries. Davant de l'austeritat pressupostària, el mateix ministeri assegura que el cost serà simbòlic.

Fa just un any que es van finalitzar les obres d'aquest edifici adjacent al centre penitenciari de la Comella i que consta d'unes instal·lacions amb deu cel·les, dos pisos, espais de treball, estudi i gimnàs. Aturades les obres aquest mòdul porta un any en desús perquè falta equipar-lo internament i perquè a més també caldria de més recursos humans d'institucions penitenciàries, com es va apuntar en un primer moment.

La crisi, però, ha fet canviar el plantejament i segons asseguren des del Govern, l'equipament sí que es preveu es faci l'any vinent, però només el d'alguns espais de treball, estudi i gimnàs, i es farà «reorganitzant tots els mitjans materials dels que disposa el departament d'Institucions Penitenciàries», asseguren des de l'Executiu.

Tanmanteix, pel que fa referència a la situació d'internament, els dos menors, ara presos, estan ubicats en un mòdul únicament destinat a ells, respectant en tot moment la Llei 4/2007 qualificada Penitenciària, i en concret al seu article 16 en el que es remarca la previsió de mantenir separats els menors dels majors d'edat, a l'igual que els homes de les dones.

En aquest apartat, els menors disposen, segons asseguren des d'Interior, dels espais físic necessaris per a totes les activitats educatives, culturals i d'esbarjo programades pels joves internats.

PRESOS JOVES I masculins / La població presa a la Comella respon a un perfil de pres jove, menys de 40 anys, i home. Segons dades facilitades pel Govern aquesta setmana la població reclusa estava xifrada en un total de 47 persones. D'aquests 40 són homes i set són dones.

Per franges d'edat, només dos persones són menors, i sis tenen edats compreses entre els 18 i els 20 anys. La població més nombrosa es troba entre els 20 i els 40 anys. 12 dels presos tenen entre 20 i 30 anys i 13 entre els 30 i els 40. Altres nou interns estan en edats entre els 40 i els 50 i només cinc superen els 50, però no arriben a superar els 60.

De tots penats només 14 són els que estan complits pena, altres 29 estan en règim preventiu, dos en arrest nocturn, i altres dos en règim de menors

Si es tracta de delictes, val a dir que el més nombrós és el furt (amb nou presos), seguit del de lesions i maltractaments. Val a dir, que en l'actualitat hi ha un nombre important de reclusos per homicidi, en total són cinc, i dos per assassinat, com a delictes més greus. La resta de delictes a destacar són les estafes i el tràfic de drogues.

La varietat de les nacionalitats en la població privada de llibertat és també destacable. En total són onze els orígens diversos dels que provenen. La nacionalitat amb més nombre de presos és la portuguesa (amb 13 interns) seguida per l'andorrana (amb 12 presos). Després li segueixen l'espanyola (9 presos), tres interns són letons, i li segueixen les nacionalitats peruana, romanesa, i russa (amb dos presos cadascuna d'elles). La veneloçana i colombiana són les darreres, amb un pres de cadascuna d'elles.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT