PUBLICITAT

Alberca alerta de l'augment dels procediments de menors en un 72%

  • El fiscal general assenyala «l'obsolescència» de la normativa en l'àmbit de la delinqüència juvenil
E. A.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Lluís Montanya parla amb el cap de Govern, Antoni Martí, abans d'inaugurar el nou any judicial, ahir. Foto: ÀLEX LARA

L'índex de delinqüència es manté estable al Principat, si es comparen les dades de l'últim any judicial amb les del període anterior. Ara bé, si bé quantitativament ens movem amb xifres globals molt similars pel que fa al nombre de processos iniciats, qualitativament hi ha diferències. Així, el fiscal general, Alfons Alberca, en la seva exposició amb motiu de la inauguració del nou any judicial 2011-2012, va informar que hi ha hagut un augment dels procediments de menors: s'ha passat de 22 a 38 procediments en un any, cosa que representa un augment de la delinqüència juvenil d'un 72%. Alberca va deixar clar que les xifres absolutes no són elevades, però que aquest augment fa necessari «monitoritzar» aquest fenomen i mirar de prendre mesures preventives.

El Ministeri Fiscal ha emès durant aquest darrer any judicial un total de 9.381 informes, que suposen un 3,14% menys d'informes que l'any anterior. En la presentació de les dades principals de la memòria corresponent a l'any judicial 2010-2011, Alberca va matisar que, tot i que els delictes aparents –els que arriben a la justícia–, s'han mantingut estables, hi ha hagut un augment sensible de la delinqüència juvenil, del 72,7%. «En xifres absolutes no és una barbaritat», va assegurar el fiscal general. Així i tot, Alberca va indicar que caldrà estar atents a la seva evolució i començar a estudiar possibles mesures preventives.

Igualment, Alberca va assenyalar algunes de les deficiències processals que existeixen actualment en aquest àmbit, com a conseqüència de «l'obsolescència de la Llei del 99». «Els motius d'internament al Centre Penitenciari són molt escassos i el màxim són tres mesos d'internament», va dir Alberca, i encara va afegir: «És inviable que en aquest termini hi hagi una sentència ferma en cas d'assassinat múltiple o violació».

El fiscal general també va posar en relleu l'augment de les infraccions per imprudència amb resultat de mort, és a dir, dels accidents de trànsit mortals. En declaracions posteriors a l'acte d'obertura de l'any judicial, el ministre de Justícia i Interior, Marc Vila, va confirmar la voluntat de parlar amb la direcció de la Policia per detectar possibles «punts negres» a la xarxa viària i estudiar mesures preventives.

Pel que fa a la seva independència pressupostària del poder judicial –qüestió que va assenyalar el president del Consell Superior de la Justícia, Lluís Montanya, durant el seu discurs–, el ministre de Justícia i Interior va dir que és un tema que s'ha d'estudiar «detingudament» per fer compatible aquest principi amb «la nova cultura de l'estalvi» que es vol impulsar des del Govern.

L'acte d'inici de l'any judicial, que va tenir lloc ahir al migdia a la Casa de la Vall, ha estat la darrera compareixença pública de l'actual president del Consell Superior de la Justícia, que va voler manifestar, durant el seu discurs, la necessitat que es tirin endavant projectes com el codi de procediment civil, la informatització de la justícia i el desenvolupament de la carrera judicial. Sobre la informatització de l'administració de justícia, Montanya va reconèixer que el problema és pressupostari: «Està tot lligat, però no hi ha diners».

Una altra de les inquietuds que Montanya va voler traslladar al cap de Govern va ser la necessitat d'elaborar una normativa específica per regular l'exercici dels procuradors que, a més de preveure qüestions com l'accés a l'exercici d'aquesta activitat, permeti inscriure-la com a professió liberal.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT