El River deixa que el rival s'aixequi quan el tenia contra les cordes

• L'equip de Peñarroya, molt tou en el rebot, vencia de quinze al minut 25 i es va deixar remuntar
EL PRAT DEL LLOBREGAT

Gerbert Martí intenta taponar Cage, que tira a cistella en el Prat-River, ahir al pavelló Joan Busquets. Foto: I. M.

El River va deixar escapar la victòria en el debut en la Leb Plata 2011-2012, ahir a la pista del Prat Joventut. El conjunt de Joan Peñarroya va tenir controlat el duel durant 29 minuts però es va arronsar en els últims deu quan estaven totes les garrofes en joc fins acabar 75-70. El conjunt andorrà va mostrar diverses cares al llarg dels 40 minuts, com una muntanya russa en el joc en part normal depsrés de no més de cinc partits de preparació, mentre que els locals es van tirar tot el partit buscant la manera de deixar d'anar a remolc en l'electrònic i al final aprofitar-se de l'empanada mental del River per remuntar i guanyar.

Un dels aspectes claus a nivell d'estadístiques va ser el rebot. Deu menys va aconseguir el cinc andorrà i sobretot en el quart període va permetre quatre captures ofensives als d'Òscar Duran, de les catorze que va arribar a fer. Massa concessió sota la pintura es paga.

Els primers minuts de la lliga, després de tenir descans en la primera jornada, van evidenciar la falta de rodatge. No només del River sinó també de l'equip que el va derrotar en la Lliga Catalana. El treball defensiu a les dues cistelles costava i les alternances en el lluminós van ser constants. Va començar Caven amb un triple al qual va respondre Bavosi –destacat en els primers deu minuts amb un 100% d'encert en el tir, 9 punts i un genial 14 de valoració– i així succesivament fins el 17-17.

Al segon quart el River va començar a tenir efectivitat en la parcel·la defensiva. La tàctica, amb un equip nou, és la individual que gairebé sempre fa servir Joan Peñarroya. També és cert que Todorovic, botxí del River en la Lliga Catalana amb 23 punts, havia anotat 6 punts en el primer quart i en el segon es va quedar a zero. Era dubte però va ser d'inici i va jugar com el que més. Vigilant-lo més que a la resta hi havia molt a guanyar i així va ser abans del descans. La renda va anar en augment a mida que passaven els minuts: 17-21, 23-29 i 33-43, resultat amb què s'arribaria a la pausa. Un dels nous fitxatges, Maresch, va demostrar polivalència en el joc d'atac i nivell de sobra per aportar moltes coses. L'austríac –7 punts–, Isma Torres –9– i Bavosi –11– van dur el pes en l'aspecte anotador i amb una gran defensa, sobretot arran d'un temps mort a falta de quatre minuts amb 28-31, el River va adquirir deu valuosos punts de renda sense fer soroll.

La represa va ser un calc de l'inici. Alternància de cistelles continues. Era, però, una bona notícia per a l'equip que dirigeix Joan Peñarroya perquè es mantenia l'avantatge i passaven els minuts. La concentració en defensa i mantenir en el seu lloc a Todorovic funcionava. Fins a l'últim minut.

DOS TRIPLES CLAUS / Al minut 29 guanyava el River 45-54. Havia arribat a situar-se 37-52 i tenia la moral dels locals totalment minada. A base de potència física en els marcatges individuals el River havia aconseguit que el rival es desesperés cada vegada que atacava perquè no tenia ni una ocasió de tirar amb comoditat a cistella. I en aquell darrer minut del tercer quart va començar el declivi del River. Gerbert Martí va encestar un triple que significava el 48-54. El Prat ja es veia molt a prop de la remuntada. La resposta de Santamaria va ser contundent i amb un altre triple va silenciar el pavelló Joan Busquets (48-57) però en la darrera jugada Joan Tomàs va tornar a encertar des de més de 6,75 (51-57) quan potser estava massa sol i còmode per tirar. Una tonteria d'intercanvi de triples, però allò va fer creure al Prat que la remuntada era possible perquè havia passat de perdre de quinze al meridià del tercer quart a fer-ho de sis en l'inici del quart. Els locals crescuts i amb confiança; el River, tot el contrari.

El Prat s'estava aixecant i el partit es va convertir en allò de qui la falli primer, perd. Les defenses arriscaven al màxim i fer una cistella costava una barbaritat. Va començar encistellant Joan Tomàs (53-57); Isma Torres va respondre (53-59). Després Todorovic (55-59); Maresch va replicar (55-61).

PARCIAL DE 9-1 en un minut / I de nou en un obrir i tancar d'ulls, del minut 35 al 36, el Prat va fer un parcial de 9-1 amb un 2+1 de Todorovic i dos triples de Ventura i Bassas (65-64) i el River ja no el va saber aturar. H