PUBLICITAT

Mario Damas Nunes: «És una mala notícia que trastoca tota la gent»

P. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'embaixador en una entrevista al despatx de l'ambaixada. Foto: TONY LARA

El telèfon de l'ambaixada i el mòbil del mateix ambaixador no van deixar de sonar ahir durant tot el dia, després del ressò de la notícia. Amb rapidesa però amb dedicació Mario Damas ens va explicar ahir el com i perquè de la decisió.

–¿Quina és la informació que té sobre el tancament de l'ambaixada i des de quan ho sap?

–Fa dos o tres dies que ho sé. El tancament de l'ambaixada es planteja com una solució última i respon a les mesures de restricció i retallades del funcionament públic del Govern portuguès. És l'austeritat pactada amb institucions internacionals com el Banc Central Europeu, el Fons Monetari Internacional i la Unió Europea. Tots els ministeris han patit retallades i el d'Exteriors compta amb un pressupost molt reduït. Ara s'ha anunciat l'ambaixada d'Andorra però en els pròxims dies se sabrà d'altres consolats i ambaixades que també tancaran.

–Però la d'Andorra precisament és important pel que representa la població portuguesa al Principat. És una mesura dràstica.

–Sí, de fet en termes relatius, és la segona destinació amb més població portuguesa, després de Luxemburg. Tot i això, crec que s'està estudiant la possibilitat de crear una petita infraestructura, amb el mínim de funcionaris, per no deixar sense servei a la població portuguesa. Sé que és una mala notícia que trastoca a tota la gent.

–¿Estem parlant d'un petit despatx?

–Sí, alguna cosa similar. Es tracta de que els portuguesos puguin tenir un punt on presentar els seus problemes i que estarà en contacte amb el consolat de Barcelona.

–Però el fet, ¿és definitiu? ¿ Hi ha dates i terminis?

–Sí. A finals d'any les instal·lacions han d'estar tancades. És fins a finals de desembre quan s'han de deixar tots els locals alliberats, no podem començar el mes de gener amb qüestions pendents perquè ja entrarem amb el nou pressupost.

-Aquest mínim despatx, ¿és el màxim al que poden aspirar els lusitants residents?

–En aquest moment no hi ha garanties del que pot passar. El que es pretén es donar un servei mínim per atendre tots els casos urgents i treballar conjuntament amb el consolat de Barcelona.

–¿Quina és la postura que ha d'adoptar ara la comunitat portuguesa resident a Andorra?

–S'ha de reclamar al Govern portuguès aquesta estructura mínima de suport immediat, en la que em consta que s'està treballant.

–Aquesta decisió suposa un pas endarrera en aquell aconseguiment que fa més de 10 anys es va aconseguir donant resposta a una demanda històrica ¿Quina és l'opinió que li mereix aquesta decisió?

–Jo com a personal diplomàtic he de seguir les decisions que faci el meu Govern. No puc opinar al respecte.

–Sí, però en certa manera ¿es pot produir un allunyament d'unes relacions diplomàtiques que s'han estrenyit tant en els darrers temps?

–Vull pensar que tal vegada a l'any 2013 quan es restableixi la situació econòmica podem tornar i en els propers anys es puguin reobrir les ambaixades que ara tancaran.

–¿Confia en aquest retorn?

–El que està clar és que ara hem de complir els compromisos adquirits pels tres partits, inclòs el socialista, en una situació que no ens agrada a ningú. Des del punt de vista diplomàtic s'haurà d'esperar a que Portugal entri en una situació financera de normalitat. Podria ser al 2013, però també s'ha de tenir en compte com estarà la situació de la resta del món. Tal i com van dir des del Banc Central Europeu estem immersos en una crisi sistemàtica. Portugal ha de sortir de la crisi financera i deuda externa.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT