PUBLICITAT

Salvadó, a Pisa amb Galileu

  • Ambientada al segle XVII i publicada per Meteora, ?Obre els ulls i desperta' arriba el 25 d'octubre a les llibreries
A. L.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El novel·lista, en la presentació andorrana d'Una vida en joc, el març del 2010 a la Riberaygua. Foto: EL PERIÒDIC

Agafem la Inquisició en el moment àlgid de la seva tètrica història, amb el cèlebre cardenal Bellarmino al capdavant; agafem també Tolino, jove estudiant toscà que ha recorregut a peu els camins de mitja Europa fins arribar a casa de Vaclav Hus, descendent del fundador de la secta dels hussites; un savi a qui anomenen Fredo el Boig i que és íntim de Galileu; un dolent que exerceix com a secretari de la universitat de Pisa i que respon al nom de Malatesta, i una enigmàtica, viatgera i mil·lenària pedra que du el nom de Rosa de Jade i que –diuen– oculta el secret de la bellesa universal. Afegim-hi ara unes engrunes de catarisme, de cavallers del Temple i de Camí de Sant Jaume, ubiquem aquest revolutum a la Pisa del 1630 i passem-ho tot per la fèrtil batedora literària d'Albert Salvadó. ¿Què en surt?

Ni més ni menys que Obre els ulls i desperta, l'ultimíssima ficció del novel·lista, a punt de sortir del forn: arriba a les llibreries el 25 d'octubre i –atenció, primera sorpresa– la publica Meteora, editorial barcelonina on compartirà taula i coberts amb autors com ara Feliu Formosa, Gabriel Jackson i Patrícia Gabancho, entre d'altres noms il·lustres. Enrere queden, per tant, tres lustres de llarga i fructífera relació amb Columna. Una separació amistosa després que Salvadó es desvinculés de l'agent Sandra Bruna i que l'ha posat en mans d'un segell de proporcions més modestes, sí, però també «més àgil», una virtut «absolutament imprescindible», diu, en aquests moments d'incertesa també en l'àmbit editorial. Apareixerà primer en català, i la versió en castellà, que com és habitual sortirà també de la seva ploma, es farà esperar fins al febrer del 2012, també a can Meteora. L'e-book, en canvi, no té encara data prevista. Però arribarà.

Abans de continuar, sàpiga el lector que al portal de Meteora hi trobarà un generós avanç editorial: el primer capítol íntegre, prometedor tastet que deixa, diguem-ho tot, un molt bon regust. I tornem d'una vegada a Obre els ulls i desperta: l'acció comença a Praga. Som al 1630 i Tolino acaba de trucar a la porta de Vaclav Hus. Hi ha arribat després d'anys pul·lulant pels camins d'una Europa arrasada per les guerres de religió. Va al darrere de la Rosa de Jade, llegendari tros de cristall verd que –conten– va portar Marco Polo dels seus viatges a la Xina i que, diu Salvadó, «incrementava fins a límits insospitats la intel·ligència els que aconseguien mirar-la durant una hora seguida i sense parpellejar». En un monumental flashback, l'acció es trasllada immediatament a Pisa ,la ciutat natal de Tolino, per assistir a les inquietants disputes entre els defensors de la raó científica –amb Fredo al capdavant– i la caverna teològica del moment. I tot plegat, amb l'amenaçadora ombra de la Inquisició —i les seves convincents fogueres– planant sobre el personal i el teló de fons del procés de Galileu, que acabarà amb la retractació de les tesis copernicanes –i el cèlebre i gloriós Eppur si muove, ja saben. Hi ha

preqüela de phaeton / ¿Torna Salvadó a la novel·la històrica, el seu terreny natural? Sí, és clar. Però també al relat d'anticipació perquè Obre els ulls i desperta és, per dir-ho en termes cinematogràfics, la preqüela de L'informe Phaeton, Es poden llegir com a històries independents, però Salvadó es retroba aquí amb certs personatges que ja havien ensenyat la poteta en la (probablement) més incompresa de les seves novel·les, i hi explica un dels episodis centrals de Phaeton: l'origen de la misteriosa CCU, la Comunitat Científica Universal. ¿Es completa per tant el cicle Phaeton? Doncs no. Així que caldrà una mica més de paciència per acabar d'encaixar les peces d'un trencaclosques literari que encara ha de donar per a alguna entrega més.

En qualsevol cas, amb Obre els ulls i desperta l'autor s'embarca de nou en un peplum amb tots els ets i uts: personatges històrics –Galileu, Bellarmino, el papa Urbà VIII–, un enigma que pot canviar el destí de la humanitat, un protagonista –Tolino– a qui ha prestat alguns trets de la seva personalitat, i un marc geogràfic i temporal que aporten l'escenari grandiós que reclama tot bon relat. La presentació de la novel·la tindrà lloc el 8 de novembre a la barcelonina llibreria Catalònia. Hi haurà també bolo andorrà, és clar, però en una data encara per confirmar. De moment, i per anar obrint boca, jo de vostès feia un tomb per Meteora. Punxin, i viatgin amb Salvadó a la Pisa del XVII. Venint de l'Andorra del XXI, tampoc no és mal plan.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT