PUBLICITAT

Portugal tanca l'ambaixada i el consolat d'Andorra

  • El Govern de Lisboa adopta la decisió per la crisi econòmica
  • El conseller de la comunitat portuguesa crida a la mobilització de la població lusa per protestar
13102011_portugal
L'ambaixada portuguesa a Andorra, que tancarà a final d'any.
El govern portuguès ha previst en el pressupost del 2012 fer una reducció important d'ambaixades i consolats, entre elles la d'Andorra, tal com ha confirmat a l'ANA l'ambaixador Mario Damas Nunes. Si bé és una decisió encara no oficial, l'ambaixador ha dit que ha rebut la notícia amb molta frustració, tot i que comprèn que la situació econòmica de Portugal requereix aquestes importants retallades pressupostàries. Damas Nunes espera que, de tota manera, es busqui una solució per seguir donant suport a la important comunitat portuguesa que hi ha al Principat, que podria passar per un suport consular depenent de Barcelona.
L'ambaixador de Portugal a Andorra, Mario Damas Nunes, ha explicat que la mesura afectarà entre 10 i 12 ambaixades portugueses, entre elles la d'Andorra. La decisió de tancar l'ambaixada i la secció consular afectarà sis funcionaris i a ell mateix. Mario Damas Nunes ha assegurat que ha rebut la notícia amb frustració, perquè es tracta d'un procés molt dolorós i quasi traumàtic, i que li costarà molt sortir d'Andorra d'aquesta manera. De fet, espera que el govern portuguès trobi una solució per continuar donant suport a la comunitat portuguesa a Andorra, que ascendeix a 13.000 persones. Una de les opcions podria ser mantenir un suport consular que depengui de l'ambaixada de Barcelona.

Malgrat tot, l'ambaixador espera que no sigui una decisió definitiva, sinó que es pugui recuperar la representació a Andorra quan la situació econòmica a Portugal millori. De fet, Damas Nunes ha recordat que el Govern andorrà també va decidir fa dos anys prescindir d'un ambaixador a Lisboa per reduir el pressupost d'Afers Exteriors, i que després s'ha recuperat.

La decisió no és encara definitiva, a l'espera que el Consell de Ministres portuguès l'estudiï aquest mateix dijous, es presenti el pressupost el 19 d'octubre al Parlament i aquest l'aprovi. Tot i això, l'ambaixador ha recordat que es tracta d'un govern de majoria i que el més segur és que s'acabi aprovant aquesta mesura.
La decisió ha creat molt desànim entre la comunitat porrtuguesa i les diferents associacions que funcionen a Andorra, que s'han de reunir per analitzar la situació i preveuen adoptar mesures per intentar com a mínim tenir a Andorra algun tipus de suport consular. La decisió de Lisboa suposarà que els portuguesos hauran de fer tots els tràmits a Barcelona o Tolosa, com renovar els passaports o homologar títols.
El conseller de la comunitat portuguesa a Andorra, José Manuel da Silva, ha fet una crida a la mobilització de la població lusa per protestar contra el tancament de l'ambaixada i el consolat de Portugal a Andorra. Da Silva ha lamentat la decisió del govern portuguès que provocarà que "els nostres drets com a ciutadans tornaran a una realitat que fa vint anys que no es produïa". De fet, el conseller recorda que a partir de l'1 de gener del 2012, els 14.000 portuguesos que viuen i treballen a Andorra s'hauran de desplaçar a Barcelona o Tolosa per realitzar qualsevol tipus de tràmit.
Da Silva deixa clar en un comunicat que no deixarà de lluitar i per aquest motiu està buscant suports en el moviment associatiu de la comunitat portuguesa per engegar accions que permetin que a Andorra hi quedi una representació de la xarxa consular. Da Silva apel·la a "la unitat de tots els portuguesos" per tirar una tasca endavant que ha qualificat de complicada i vital. Així mateix, el conseller deixa clar que aquesta no és una lluita contra el govern ni l'ambaixador, sinó que "és una lluita pacífica i reivindicativa per mantenir els drets elementals dels residents portuguesos al Principat d’Andorra".

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT