PUBLICITAT

El grup socialdemòcrata vol exempcions fiscals a les noves empreses que contractin dos treballadors

  • També es volen implantar les subvencions per a les escoles bressol i les guardes a domicil
12102011_ps
El conseller general socialdemòcrata David Ríos i el president del grup parlamentari socialdemòcraa, Jaume Bartumeu, durant la roda de premsa. Foto: ANA / N. M.
El grup parlamentari socialdemòcrata ha presentat aquest dimecres una proposició de llei per incloure noves mesures a la Llei de promoció de l'activitat econòmica i social i de racionalització i optimització dels recursos de l'Administració. Entre els nous punts que es proposen, el conseller general socialdemòcrata, David Ríos, ha destacat les exempcions de tots els tributs que es paguen al Govern per part de les empreses de nova creació que contractin dos o més treballadors. També es volen implantar les subvencions per a les escoles bressol i les guardes a domicili, crear una borsa de treball per als estudiants a l'estranger, i promocionar els plans de finançament privilegiat que ja existeixen.
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, ha explicat que la "inactivitat del Govern" ha portat el seu grup a presentar una proposició de llei per "intentar evitar la recessió total de l'economia andorrana". El text contempla divuit punts d'actuació per afavorir l'impuls de l'activitat econòmica i el suport social, la racionalització de la despesa de l'Administració i l'optimització de l'eficiència i l'eficàcia administrativa.

Un dels articles que ha destacat el secretari de la Sindicatura, David Ríos, és el referent a les exempcions fiscals per a noves empreses. La proposta és que els nous negocis que es creïn amb la contractació de com a mínim dos treballadors, no hagin de pagar cap tribut al Govern per a la creació de l'empresa. D'aquesta manera, alhora que s'afavoreix l'aparició de nous negocis, s'incentiva la creació de nous llocs de treball, segons apunta Ríos.

La proposició de llei recupera, a més, un dels punts proposats en l'anterior legislatura, i que no va ser aprovat. Aquest és el referent a les subvencions de fins a 75 euros per a totes aquelles famílies que portin els fills a l'escola bressol. S'incorpora també la novetat d'ampliar a aquesta subvenció a les guardes a domicili, i en aquest sentit, Ríos indica que actualment hi ha diverses persones que exerceixen aquesta feina sense estar certificades pel Govern, i que d'aquesta manera també s'afavoriria aquesta regulació per evitar l'economia submergida.

Pel que fa al fet que aquesta ajuda es doni a totes les famílies, sense necessitat de complir algun llindar de renda, el conseller ha opinat que "el debat del cafè per a tots, nosaltres no el veiem així, sinó que veiem que és un benefici per als infants, perquè les dones s'incorporin al mercat laboral i és també una ajuda a tot el sector perquè s'injecten diners que poden anar destinats al consum". Aquesta subvenció suposaria al Govern una despesa d'1,1 milions d'euros.

Una altra mesura que es proposa és que, de manera transitòria, es pugui incrementar el percentatge de les transferències de Govern als comuns que es destina a les activitats culturals, esportives, socials i de lleure. Aquesta, però, hauria de retornar a la normalitat en l'exercici del 2015.

D'altra banda, els socialdemòcrates volen que es creï una borsa de treball per a estudiants a l'estranger, que faciliti el retorn d'aquestes persones per evitar "la fuga de talents". El text també incideix en la voluntat de fer més promoció dels plans de finançament privilegiat d'empreses de nova creació i de rehabilitació d'habitatges.

El text també inclou una mesura per reduir les emissions contaminants de vehicles reduint l'impost de mercaderies indirecte als vehicles poc contaminants, que segons els càlculs facilitats pel Govern suposaria una despesa de 322.734 euros. També s'aposta per la creació de taules de treball per a la dinamització turística i comercial i el manteniment de la Comissió per al Desenvolupament Econòmic i per al Treball.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT