Tortura innecessària al Luzhniki

• Rússia, que necessitava l'empat per ser a l'Eurocopa, no baixa el ritme en cap moment i goleja
MOSCOU

Marc Vales intenta tallar una pilota que condueix el conegut jugador rus Andrey Arshavin durant el partit d'ahir al Luzhniki Stadion de Moscou. Foto: REUTERS/ SERGEI KARPUKHIN

Andorra va dir adéu ahir a la fase de classificació per a l’Eurocopa del 2012 amb una patida derrota per golejada a Rússia per acabar última en el grup B amb cap punt, un gol a favor i 25 en contra. El partit va ser duríssim, amb un combinat local motivadíssim i disposat a dedicar-se un festí de gols que va acabar produint-se. 6-0 impossible d’evitar.
El primer gol va arribar en un obrir i tancar d’ulls. Rússia, amb un esquema 4-3-3 tenia com a missió pressionar ben a dalt per recuperar ràpid la pilota i poder atacdar. Ho feia per tot arreu. Amb Arshavin i el lateral Alexei Berezutski per l’esquerra, amb Dzagoev o Shishkin per la dreta, amb Semshov o Glushakov pel centre... per tot arreu. Però això encara no s’havia descobert quan Arshavin va treure des de la cantonada dreta de José Antonio al minut 4; el meta andorrà va refusar de punys, es va quedar desubicat i a la frontal estava Dzagoev esperant el rebuig per  marcar l’1-0.
Andorra perdia massa pilotes i pràcticament no podia trepitjar terreny enemic. La primera vegada que ho va fer, al minut 13, va poder arribar el que hauria estat un sorprepent empat. Peppe, debutant en l’onze titular en el segon partit que juga amb la tricolor, va progatonizar una gran jugada per la banda esquerra però li va faltar punteria en la centrada a Pujol, que entrava sol.
Aquesta jugada ser com fer enfurir la bèstia russa perquè els homes de Dick Advocaat van respondre immediatament amb una diagonal d’Arhavin a Pavlyuchenko que l’alt punta rus va rematar al lateral de la xarxa.
Aquesta la van fallar, però els locals no van parar fins que van fer el segon. Al 18 Vasili Berezutski va rematar una centrada per l’esquerra d’Arshavin amb la mà i al 25, després d’un minuts de bones combinacions de la tricolor en la zona de tres quarts de camp, Arshavin va treure una falta des de l’esquerra a cama canviada i Alexei Berezutski –tot i que la web de la UEFA deia que el gol era del davanter de l’Arsenal– va anticipar-se  amb el cap a un tou José Antonio per fer el 2-0.

Continua la festa / El segon gol garantia, si més no, l’empat per a Rússia però el combinat d’Advocaat va continuar a corralant la tricolor al voltant de José Antonio. Així continuaria tot fins el final del partit, jugant per estones amb quatre davanters. Una tortura. Horrible. S’olorava la golejada. Dos gols més van caure abans del descans.
El tercer  el va fer Pavlyuchenko al minut 29 amb un xut creuat després d’una gran combinació entre Glushakov i Dzagoev quan Andorra estava amb un home menys perquè Pujol s’havia retirat –momentàniament– en rebre una duríssima entrada. El quart el va fer Dzagoev al 44, amb una preciosa mitja voleia.
Va començar la segona meitat i de nou Rússia va buscar el rondo en terreny tricolor. Estava clar que no hi havia treva. Tot i la insistència dels d’Advocaat Andorra va cobrir la seva àrea sense gaires ensurts durant gairebé un quart d’hora fins que al minut 58 Shishkin va doblar Dzagoev per la banda dreta i va centrar al cap de Glushakov i aquest va picar la pilota a boca de canó per fer el 4-0.
La realitat va ser que aquest gol va arribar en l’única ocasió dels russos en la primera mitja hora de la segona part. Andorra no podia respirar, pràcticament no sortia del seu mig del camp, però va aguantar amb ordre les ofensives rivals, que arribaven per tot arreu.
L’esgotament físic havia d’arribar tard o d’hora i els últims quinze minuts van ser una altra tortura, arran de l’entrada de Pogrebnyak i Bylialetdinov. Una centrada de Denisov al 75 va ser rematada en semierrada pel primer dels dos canvis de Rússia i en el rebuig el segon va fer lluir José Antonio. En el còrner, Arshavin va enviar la pilota al primer pal i Vasili Berezutski va rematar per sobre del travesser.
Al 77 Bylialetdinov no va perdonar en la segona ocasió que va teniramb un xut ras, col·locat i sec va superar José Antonio per la seva esquerra per fer pujar el 6-0. El públic, que s’havia enfrïat, va embogir, a fer la onada que ja havia gaudit en la primera part quan es va aconseguir el 3-0...  Això va encoratjar encara més l’onze rus tot i que Andorra, a la mínima que podia, intentava jugar la pilota pel terra, buscant recolzaments per intentar arribar a dalt. Tard o d’hora Rússia recuperava la pilota però amb un 6-0 cal dir que és d’admirar que els de Koldo insistíssim en intentar tocar amb criteri. Bylialetdinov va enviar la pilota al Kremlin des del punt de penal després de la passada de la mort d’Arshavin poc abans de que l’àrbitre xiulés el final. Del partit i de la primera fase amb Koldo a la banqueta.