PUBLICITAT

Nova emissió de lletres del tresor per un import de 70 milions d'euros

  • La rendibilitat serà del 4,3% anual i els interessos es pagaran al seu venciment, que serà a 18 mesos
LAIA F. MAROT
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Jordi Cinca en la roda de premsa d'ahir a l'edifici administratiu de Govern Foto: TONY LARA

El Govern va anunciar ahir una nova emissió de lletres del tresor per un import de 70 milions d'euros, amb un venciment a 18 mesos i una rendibilitat al 4,3% anual. Aquesta segona emissió –la primera va ser la que va fer el Govern del PS el novembre del 2010– arriba amb la mateixa «voluntat de disminuir el pes de les entitats del país per finançar el deute públic i avançar en la diversificació», segons va informar ahir el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca. El ministre va explicar que si la quantitat no és més alta és per assolir «el mínim endeutament» i va afegir que està «convençut d'una elevada demanda» de títols per part dels inversors privats, seguint amb l'èxit de la primera emissió. Cinca va afegir que «es tracta d'un tipus d'interès força atractiu si es compara amb emissions a curt termini dels països veïns».

El Govern destinarà els fons recaptats a finançar un nou endeutament autoritzat per l'exercici del 2011 i per fer front al deute de la CASS. Cinca va subratllar que, a diferència de l'emissió anterior, «aquesta no rebaixarà l'endeutament subscrit a les entitats bancàries».

SUSCRIPCIONS I CALENDARI / El Principat emetrà el 19 d'octubre 70.000 títols per un valor de 1.000 euros cadascun. Tota persona física o jurídica interessada a comprar lletres, «podrà adreçar-se a qualsevol entitat bancària del país per fer la seva demanda», fins al 21 d'octubre. Crèdit Andorrà serà el banc que lidera el procés d'emissió, tot i que les entitats bancàries han decidit que en properes emissions aquest lideratge serà per rotació. Cinca va explicar que ho han deixat en mans de les entitats, ja que «per nosaltres qualsevol d'elles pot assumir-ho». Un cop es conegui la demanda global, que ja en la primera emissió va ser molt superior a l'oferta, el procediment serà el mateix i es repartirà de manera prorratejada entre les entitats segons les seves peticions, que al seu torn efectuaran un prorrateig de les adjudicacions entre les peticions de subscripció. Cinca va explicar que el Govern «no pagarà cap tipus d'assegurament o intermediació a les entitats bancàries per l'operació», com fan els països veïns.

Un altra diferència amb l'emissió de l'any passat és el període de venciment. El ministre va explicar que havien acordat que fos de 18 mesos per tal de «no concentrar venciments en períodes de temps curt , ja que si hi ha eventualitats en el mercat podríem tenir problemes a l'hora de renovar pòlisses o emissions de deute». A més, Cinca va dir que aquesta vegada «ja retirarem els interessos dels subscriptors» un cop finalitzat el procés, per tal de poder-los abonar un cop passat els 18 mesos.

EL RÀTING / L'agència Standard&Poor's donarà a conèixer la qualificació d'Andorra en breu, però Cinca va dir que creu que aquesta dada no ha d'afectar l'emissió de deute públic, «sempre i quan es mantingui la lletra A i l'agència no faci una rebaixa de molts esgraons». El ministre va explicar que van estar amb «els tècnics de l'agència fa un parell de mesos i els hi vàrem explicar el pla de shock de Govern», tot i així, va afegir que «dificilment sortirem de la tendència internacional negativa, però esperem que sigui lleu».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT