PUBLICITAT

Obre les portes el CIAM, espai de sensacions visuals, sonores i tàctils

  • La instal·lació, que serà gratuïta fins final d'any, posa la cirereta a la dinamització de la part alta de la parròquia
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
A l'esquerra Alcobé, el conseller Miquel Aleix i Martí observen el Valira a través del terra de vidre. A la galeria, infants descobreixen les propietats de l'aigua amb la vista i les mans, ahir Foto: TONY LARA

En temps de crisi escassegen les inauguracions. Només de tant en tant petites excepcions, com la d'ahir a Escaldes-Engordany. Autoritats comunals i del Govern van obrir oficialment les portes del Centre d'Interpretació de les Aigües del Madriu (el CIAM), un espai de 446 metres quadrats erigit a la part alta de la parròquia. L'exterior, ja inaugurat, proposa un edifici singular que s'eleva per sobre de la carretera i el riu. L'interior, el centre d'interpretació, és un joc d'emocions visuals, però també sonores i tàctils.

El Comú no ha escatimat en noves tecnologies per donar a conèixer al ciutadà i turista què representa per la parròquia (i pel país en general) l'aigua i la Vall del Madriu. El visitant hi trobarà projeccions audiovisuals, pantalles tàctils, un espai de relax amb informació complementària a partir d'Ipads i fins i tot una simulació molt perceptiva de la pluja. A més, pels que no tenen problemes amb el vertigen, una zona amb terra de vidre que sobresurt de l'edifici i que permet «caminar sobre el Valira», val i com va definir el conseller de Serveis i Informàtica d'Escaldes, Pere Moles

El centre d'interpretació, (que no museu ja que «no mostra patrimoni», va recordar Moles) s'adreça a un públic de totes les edats. Les noves tecnologies permeten desglossar les informacions per nivells i temàtiques. A més, l'espai està distribuït de manera que el visitant pot optar per una visita ràpida o una de més curta, en funció dels seus interessos.

L'espai es divideix en sis parts. La primera, un audiovisual sonor (però sense locució, per no alterar l'ambient), amb ítems que apareixen en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès. El segon, un «moble manipulatiu», segons va definir la responsable del CAEE, Ruth Casabella. Explica la importància de l'aigua en el procés formatiu de la vall, en el seu estat líquid, sòlid i gasós. Es pot fer una comprovació tàctil d'aquests processos.

Seguidament, una maqueta de la Vall del Madriu per situar-la en l'espai i dimensions que representa dins la parròquia. La maqueta precedeix una zona amb pantalles tàctils on es realitza una evolució històrica sobre com l'home ha fet ús de l'aigua escaldenca. Seguidament, la zona de relax amb un sofà de disseny i els Ipads. L'espai del CIAM finalitza amb una zona reservada per a exposicions temporals. Actualment s'exposen fotografies de la vall a càrrec de Jaume Riba.

Exposicions i centre d'interpretació a part, però, l'altre encant del CIAM és la seva ubicació singular i les vistes que ofereix. Una nova perspectiva del riu Valira, a través del terra de vidre, però també en perspectiva lateral. I és que el CIAM és la cirereta del pastís d'un treball de rehabilitació de la part alta que ha comportat la millora de les façanes dels edificis (a càrrec dels propietaris) i de tot l'entorn que envolta el riu. La panoràmica es visualitza a través d'una cascada artificial, i la nova visió escaldenca s'ofereix en un edifici que creua la carretera. De fet, dins de la instal·lació es pot tocar la paret de la muntanya de la cara est direcció Encamp.

GRATUÏT FINS AL 31 DE DESEMBRE / La nova instal·lació serà gratuïta fins al 31 de desembre, va explicar Moles. A partir de llavors, el preu serà entre tres i cinc euros. Encara no s'ha determinat amb exactitud però el conseller va assegurar que no seria superior a la de la resta de museus públics. Durant aquests tres mesos fins a final d'any la voluntat és donar a conèixer el CIAM sobretot als escaldencs. També s'organitzaran visites guiades per escolars. Les visites guiades, en funció de la demanda, es podrien mantenir passat aquest període gratuït.

El centre d'interpretació estarà gestionat en el seu dia a dia per dues persones. No necessita grans manteniments, i en qualsevol cas el realitzaran tècnics del propi comú. La voluntat és anar renovant alguns dels continguts, almenys els informatius i les imatges.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT