PUBLICITAT

Alberca com a fiscal general inicia l'andorranització del cos

P. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Enric Anglada, a l'esquerre i en segon terme, i Alfons Alberca, a la dreta, ahir en l'acte de jurament dels càrrecs Foto: TONY LARA

El nomenament d'Alfons Alberca com a fiscal general inicia el procés de l'andorranització de la justícia tan esperat per tots els membres del cos judicial. Ahir va jurar el càrrec Alberca en un acte conjunt amb el nomenament com a magistrat i vicepresident del Tribunal de Corts, Enric Anglada. Tots dos i el president del Consell Superior de la Justícia (CSJ), Lluís Montanya, van remarcar la importància d'aquest procés d'andorranitat. El següent pas ara és el de la carrera judicial, un text que està en mans del ministre de Justícia, Marc Vila, i que ha d'entrar a tràmit parlamentari per ser realitat.

Alberca, qui ostenta el càrrec de fiscal general com a interí, des que el passat mes d'abril Robert Ampuy renunciés al càrrec, va remarcar ahir la importància d'aquest procés que ha de seguir la justícia. «perquè després de 18 anys de la implementació dels sistema judicial es pugui donar sortida a l'andorranització», va dir. Tot i això Alberca va remarcar que aquest canvi no ha de ser «dràstic ni ha de ser traumàtic». El fiscal general va assenyalar que amb la gent que forma part del sistema «és assumible anar cap aquesta direcció», va dir.

Alberca va avançar que des de la fiscalia general encetarà un projecte «sotmès al principi de legalitat, jerarquia interna i unitat» i que contemplarà l'esforç personal, la dedicació i sobretot la formació continuada.

LA CARRERA JUDICIAL / Per la seva banda, Montanya va manifestar que era motiu de satisfacció el nomenament d'Alberca per ser el primer fiscal general andorrà. Fins ara aquest càrrec havia estat en mans de magistrats francesos o espanyols. L'andorranització de la justícia però, ha de tenir com a base, segons el president del CSJ, la carrera judicial. Un text legislatiu que està acabat, amb les al·legacions presentades per part dels magistrats, batlles i la comissió ad hoc, i ara en mans del Govern. Segons va avançar ahir Montanya, el ministre d'Interior «està interessat, però ara falta que ho presenti al Consell», va dir.

Per la seva banda, Anglada, qui ha renovat el càrrec de vicepresident del Tribunal de Corts per tercera vegada consecutiva, es va mostrar satisfet per la confiança dipositada amb ell i va recordar que des del 1995 exerceix a Andorra i que per a ell és molt enriquidor formar part de la justícia del Principat, que també considera que és important la seva andorranització.

A més de l'andorranització del cos judicial, la justícia al Principat presenta altres necessitats que seran remarcades el proper divendres amb l'obertura de l'any judicial a la mateixa Casa de la Vall, però que Montanya va avançar ahir. Es tracta de necessitats urgents com és la figura de l'executor de sentències, la llei de procediment civil, i quan hi hagi pressupost, acabar amb la informatització de la Justícia que ja es va iniciar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT