PUBLICITAT

Acord total entre Andorra i Espanya per importar residus

  • El següent pas serà negociar com i d'on el CTR rebrà les deixalles espanyoles
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Residus a l'interior del forn de la Comella Foto: EDUARD COMELLAS

Espanya i Andorra ja han arribat a un acord per tal de poder importar residus al Centre de Tractament de Residus de la Comella (CTR). El conveni marc en el qual s'ha estat treballant els darrers mesos ha rebut el vistiplau del departament de Medi Ambient espanyol, després que ho fes el seu homòl·leg andorrà. Cal concretar només la signatura «formal» de l'acord, que es farà properament, segons va explicar l'ambaixador espanyol a Andorra, Albert Moreno.

La voluntat és realitzar la signatura definitiva per donar validesa al conveni abans de les eleccions generals espanyoles, el proper 20 de novembre. El ministeri de Medi Ambient andorrà té especial interès en donar validesa com abans millor a aquest conveni, tenint en compte la situació del forn del CTR, que es troba molt per sota de la seva capacitat, motiu pel qual ha de fer llargues parades tècniques. Unes parades que representen un important greuge econòmic.

L'entesa entre els dos països permetrà que es puguin importar residus provinents de l'Estat Espanyol al Principat, i així augmentar l'activitat del forn. De moment ja hi ha un abocador públic interessat a la Cerdanya, gestionat per la Generalitat de Catalunya.

Moreno va informar que un cop assolit l'acord «ara entrem a fase tècnica, perquè cal veure quins residus es produeixen, quins es poden portar i amb quines condicions». També caldrà definir d'on s'exportaran el residus i com es realitzarà el trasllat. És a dir, amb quins vehicles, i en quins moments es farà el transport de deixalles i residus des d'Espanya cap a Andorra. Finalment, de quina manera s'ha de realitzar el control al respecte.

Amb tot, es tanquen mesos de negociacions, impulsades des d'Andorra després que s'esgotés el conveni. Actualment està vigent el conveni del 2006, un conveni que havia quedat obsolet ja que quan es va signar encara no estava en funcionament el forn incinerador.

Va ser durant la trobada entre el cap de Govern, Toni Martí, i el president del Govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, quan es fa fer palesa l'entesa entre les parts i la intenció de tirar endavant un nou text.

Els principals esculls d'aquestes negociacions han estat, va explicar l'ambaixador, la problemàtica legal sobre el fet que Espanya pugui importar residus a tercers països, fora de la Unió Europea. Els problemes, però, «s'han solucionat gràcies a l'acord al que ha arribat Andorra amb la UE, concretament amb la Comissió», va explicar l'ambaixador d'Espanya.

Els efectes de la crisi econòmica han estat un dels punts que han motivat l'acceleració d'aquest procés. I és que la reducció de l'activitat comercial ha motivat la rebaixa de residus al CTR, i per tant, menys a cremar. Durant la legislatura socialdemòcrata, el llavors ministre de Medi Ambient, Vicenç Alay, va estudiar diverses opcions, com la de redimensionar el forn. Finalment, però, un informe encarregat a l'empresa constructora del CTR va desaconsellar aquesta opció. L'arribada de residus provinents dels estats veïns va passar llavors com a primera opció. Ara aquesta opció es convertirà en una realitat els propers mesos.

Trasllat d'òrgans / D'altra banda, l'ambaixador espanyol també va informar a EL PERIÒDIC sobre l'estat de les negociacions per tal que les mares andorranes puguin donar les cèl·lules del cordó umbilical al Banc de Sang i de Teixits de Catalunya. En aquest cas, «no hi ha un problema de tipus polític, sinó tècnic i jurídic». És a dir, i tenint en compte que es tracta de teixit viu, cal definir «el marc legal» en el que es plantegen aquestes donacions. Moreno va assegurar que les negociacions estan «molt avançades». Això sí, tot apunta que l'acord es concretarà amb la propera legislatura espanyola.

El conveni també ha de permetre, més endavant, que els dos països puguin establir convenis per a donar i rebre òrgans.

DIA DE LA HISPANITAT / L'Estat veí celebra avui el seu dia de la Hispanitat. A Andorra, Moreno organitza la tradicional recepció amb autoritats on aprofita per «agrair la col·laboració que han tingut amb l'ambaixada». Moreno celebra la primera festa de la Hispanitat com a ambaixador.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT