PUBLICITAT

El nou fiscal general posa de manifest la necessitat d'anar cap a l'andorranització de la Justícia

  • Alberca es converteix en el primer fiscal general andorrà
  • Montanya recorda que ara toca desenvolupar la carrera judicial que està en mans del Govern
11102011_magistrats
Enric Anglada, en segon terme i Alfons Alberca a la dreta, aquest matí durant l'acte del jurament dels càrrecs.  Foto: TONY LARA

El nou fiscal general, Alfons Alberca, i el magistrat i vicepresident del Tribunal de Corts, Enric Anglada, han jurat aquest dimarts els seus càrrecs, i ambdós han subratllat la necessitat d'anar cap a l'andorranització de la Justícia. El fet que Alberca sigui el primer fiscal general andorrà simbolitza un primer pas en aquesta direcció, i el president del Consell Superior de la Justícia, Lluís Montanya, ha celebrat que s'hagi pogut fer, tot i que ha recordat que el següent pas ha de ser la definició de la carrera judicial. Per la seva banda, Alberca ha indicat que el seu projecte en aquesta etapa que enceta es basarà en "el principi de legalitat, jerarquia interna i unitat2.

La sala de la Justícia de Casa de la Vall ha acollit aquest dimarts el jurament del fiscal general, Alfons Alberca, i de la renovació del càrrec del magistrat i vicepresident del Tribunal de Corts, Enric Anglada. El tema central dels discursos de l'esdeveniment ha estat el pas cap a l'andorranització, que el mateix president, Lluís Montanya, ha celebrat.


Per al president del Consell Superior de la Justícia ha estat una "gran satisfacció' prendre part d'aquest esdeveniment, i ha celebrat que per primera vegada hi hagi un fiscal general andorrà, encara que quedi pendent la carrera judicial, que 'era una de les premisses per a l'andorranització". Referent a aquesta qüestió, el president ha assegurat que el ministre d'Interior i Justícia, Marc Vila, ha manifestat la seva voluntat de tirar endavant la carrera judicial, però que encara no han parlat del temps que això podria requerir.

El protagonista de la jornada, Alfons Alberca, que tot i ser fiscal adjunt ha exercit com a fiscal general des de l'abril, també s'ha mostrat satisfet pel pas que significa el seu nomenament. Ha apuntat que "crec que és de justícia que després de divuit anys de la implementació del sistema judicial es pugui donar sortida a l'andorranització', i que no 'cal ser dràstics ni ha de ser un pas traumàtic", sinó que amb la gent que forma part del sistema 'és assumible' anar en aquesta direcció.

Pel que fa al càrrec que enceta ha anunciat que ho farà amb un projecte basat en la fiscalia general, sotmès al principi de legalitat, jerarquia interna i unitat, i que contemplarà l'esforç personal, la dedicació i sobretot la formació continuada que considera "fonamental per a tothom".

Per la seva banda, el vicepresident del Tribunal de Corts, Enric Anglada, ha agraït la renovació del seu càrrec per tercera vegada consecutiva. Ha indicat que des del 1995 exerceix a Andorra i que per a ell "és molt enriquidor" i "mentre confiïn en mi seguiré aquí, perquè tinc molta il·lusió".

El proper divendres, la mateixa sala de Casa de la Vall serà l'escenari de l'obertura de l'any judicial, on el president del Consell Superior de la Justícia, Lluís Montanya, farà el balanç dels darrers anys i del que queda per fer. Entre les necessitats més urgents destaca la figura de l'executor de sentències, la llei de procediment civil i, quan hi hagi pressupost, acabar amb la informatització de la Justícia que ja es va iniciar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT