PUBLICITAT

L'ADI vol ser el "catalitzador" de la futura obertura econòmica

  • Andorra acollirà 80 estudiants en una formació transpirenenca en creació d'empresa
E. O. G.
ANDORRA LA VELLA

101011_adi
Papaix, Aleix, Alcobé i Fabregat compareixen per informar de la reunió del nou consell d'administració de l'ADI. Foto: TONY LARA
El nou consell d’administració de la societat Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI), reunit ahir per primera vegada, vol reforçar-ne el rol de «coordinador i catalitzador» de qualsevol política econòmica, especialment enfocada a l’obertura. Això és, dedicar-se a la captació d’inversió estrangera, a la internacionalització de l’economia andorrana –promoure la sortida dels empresaris del país a l’estranger–, i a impulsar la creació i desenvolupament de projectes empresarials andorrans dins el propi país. Per complir amb la missió, l’ADI disposarà l’any vinent d’un pressupost de 556.000 euros, un 44% inferior al de l’exercici actual. De totes maneres, la rebaixa del pressupost no s’ha de traduir en pitjors resultats i la suma permet «assumir amb total capacitat els projectes», segons el president de la societat i ministre d’Economia, Jordi Alcobé. El mateix ministre va anunciar que de cara l’any següent es preveu poder augmentar novament la dotació per a l’ADI.
Tot i que la voluntat és fer promoció econòmica activa d’Andorra també a l’exterior per anar a buscar inversors, segons el director general de l’ADI, Carles Aleix, per poder fer-ho caldrà esperar a tenir enllestida i en vigor la futura llei d’inversió estrangera i tenir signats ja alguns convenis per evitar la doble imposició. «Eines» necessàries per poder sortir a buscar inversió, segons el president de la societat i ministre d’Economia, Jordi Alcobé, i en les quals ja es treballa. Segons Alcobé, l’any 2012 «hauria de ser l’any de l’obertura econòmica d’Andorra», ja que es preveu tenir la llei aprovada i els primers convenis per evitar la doble imposició signats.
En la missió de ser un dels «agents principals de l’obertura», tindrà un paper important l’Educació i la formació. Per això en el consell d’administració hi té presència la Universitat d’Andorra, va subratllar Alcobé i Aleix va recordar que la «missió fonamental» de l’ADI és de donar un servei informatiu i d’assessorament. Però més enllà, un dels primers projectes en els que treballa la societat que veurà la llum té per objectiu estimular la creació d’empreses entre estudiants de màsters i doctorats. Es tracta del programa Emprenedoria Transpirinenca IDE-TECT, que ha de reunir una vuitantena d’estudiants de tercer cicle a Andorra entre el 21 i el 25 de novembre. Els alumnes, provinents d’universitats de Barcelona, Tolosa de Llenguadoc, Saragossa i Andorra, es constituiran en equips, que rebran una formació «d’excel·lència» en creació d’empreses. Tutelats per diferents experts, hauran de tirar endavant un projecte empresarial. El darrer dia, un jurat escollirà els millors projectes, que rebran l’assessorament necessari per fer-se realitat. Amb aquest projecte, amb el qual «Andorra demostra la capacitat  per organitzar actes transfronterers», segons Alcobé, es vol mostrar als estudiants que tenen capactiat per crear la seva pròpia empresa.Aquella mateixa setmana, el dijous, està previst celebrar la segona edició del Fòrum Econòmic.

PREMI INNOVADORS / Amb la mateixa voluntat de donar continuïtat als projectes empresarials i fomentar la seva implantació al país, el Premi Innovadors està en fase de reflexió. Està clar que continuarà, segons va exposar l’assessor extern de l’ADI i professor d’ESADE, Jordi Fabregat, però cal reorientar-lo per posar-lo en la «línia dels objectius d’obertura». Així, «haurem d’aconseguir que no només els guanyadors tinguin continuïtat», i per això s’estudia acompanyar els finalistes en la posada en marxa dels seus projectes. Fabregat va indicar que aquests projectes poden generar llocs de treball, i vist la situació econòmica i laboral actual, val la pena fer el premi «el més ampli possible».

COMPOSICIÓ DEL CONSELL /
El Consell d’Administració d’ADI, presidit pel ministre d’Economia i Territori, té al ministre d’Afers Exterirors, Gilbert Saboya, de vicepresident, i el director d’Economia, Albert Hinojosa, de secretari. A més compta amb els presidents de la CEA i la Cambra de Comerç com a consellers independents, i per primer cop amb un professor de l’UdA, Josep Fortó, que serà conseller dominical juntament amb el cap de Projectes Estratègics del Govern, Josep Maria Missé. Paral·lelament, també disposa de dos experts internacionals, d’una banda el director del Développement Économique et Emploi de Grand Toulouse, Pierre Papaix, i el professor d’ESADE Jordi Fabregat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT