PUBLICITAT

«No només som 'nachos' i aletes»

  • Sant Julià de Lòria s'immersa des d'avui i durant una setmana a la cultura mexicana
CLARA GARNICA
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
La representant de la Taula de Turisme, Núria Parés, Naudi i Valladares durant la presentació de les jornades, ahir Foto: TONY LARA

L'any passat va ser el torn de la cultura japonesa. Aquest any toca la mexicana. La bona acollida rebuda durant la celebració de les jornades nipo-lauredianes del maig del 2010 ha motivat a la Taula de Turisme de Sant Julià l'organització d'una nova proposta temàtica sobre un país i la seva cultura. L'escollit a estat Mèxic, i a partir d'avui i fins diumenge vinent la parròquia laurediana s'immersa a les seves tradicions, gastronomia i folklore.

Per aconseguir-ho, ho farà a través de cinema, exposicions, cursos de cuina, espectacles musicals i tallers infantils. El conseller de Turisme i Comerç, Enric Naudi, va explicar ahir durant la presentació que les jornades s'aprofiten de l'actual exposició que hi ha en cartell al Museu del Tabac Diego Rivera, passió mexicana.

Aquest serà un dels eixos principals de les jornades, juntament amb uns cursos de cuina mexicana que impartirà el mexicà Carlos Valladares. Seran dos: un avui, de snaks i aperitius, i un demà on s'elaborarà un complet menú mexicà. I quan es parla de complet menú, Valladares vol que els participants fugin d'estereotipis: «No només som nachos i aletes, i no tot és picant», va reivindicar el cuiner. Cal constatar que la cuina mexicana va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco, el novembre de l'any passat.

A banda de la pintura i la cuina, la cultura del país del centre d'Amèrica també es plasmarà a la gran pantalla, amb la pel·lícula Frida Kahlo, interpretada per Salma Hayek. Es projectarà divendres i dissabte vinent.

També dissabte, i a la plaça de la Germandat, se celebrarà una actuació de Mariachis. I per fer més dolça la representació, el propi Valladares serà l'encarregat d'elaborar còctels mexicans on les maduixes, el kiwi i la xocolata seran els principals ingredients.

Finalment, les jornades mèxico-lauredianes també comptaran amb un taller de pinyates. Els infants se'n podran endur una a casa tot i que al final del taller no faltarà el trencament d'una d'elles a la manera tradicional del país mexicà.

Valladares va explicar que al país resideixen vora mig centenar de mexicans. Alguns porten més d'una dècada al Principat i treballen a sectors com l'hostaleria, el comerç o l'educació. Evidentment, no fallaran a la cita laurediana: «Vam convocar-los a través d'una xarxa social i tots han confirmat assistència», va assegurar el cuiner.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT