PUBLICITAT

Programa transpirinenc per fomentar la cultura d'empresa entre els estudiants de doctorat

  • L'objectiu de l'ADI és aprofitar-se del talent  de tercer cicle i donar eines per desenvolupar plans d'empresa
10102011_adi2
Al centre, el director de l'ADI, Carles Aleix, i el ministre d'Economia i Territori, alhora president del Consell d'Administració d'ADI, Jordi Alcobé, durant la roda de premsa. Als extrems, els dos assessors internacionals d'ADI: Pierre Papaix de Grand Tolouse i Jordi Fabregat d'ESADE. Foto:TONY LARA
Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI) ha presentat aquest dilluns la composició del seu Consell d'Administració així com els projectes que té previst impulsar a partir d'ara. Un dels més innovadors és el programa per fomentar la cultura d'empresa i l'emprenedoria entre estudiants de doctorat espanyols, francesos i andorrans que s'ha organitzat del 21 al 25 de novembre. La iniciativa, anomenada IDE-TECT, té per objectiu aprofitar-se del talent dels estudiants de tercer cicle i donar-los eines per tal que puguin desenvolupar plans d'empresa. El programa, cofinançat amb fons europeus, compta amb la col·laboració de les cambres de comerç de Saragossa, Terrassa, i Lleida, així com de la Communauté Urbaine du Grand Tolouse. D'altra banda, el pressupost d'ADI per al 2012 s'ha rebaixat un 26% i serà de 556.000 euros.
El ministre d'Economia i Territori,i alhora president del Consell d'Administració d'ADI, Jordi Alcobé, juntament amb el director de l'entitat, Carles Aleix, han donat a conèixer aquest dilluns l'enfocament que el Govern vol donar a l'entitat a partir d'ara. Alcobé ha assegurat que es vol mantenir i reforçar el rol d'ADI com a "coordinador i catalitzador" de qualsevol política econòmica, ja sigui per captar inversió estrangera, ajudar les empreses andorranes a internacionalitzar-se o impulsar la creació de noves activitats econòmiques.

De moment, però, el pressupost del 2012 s'ha reduït un 26% i, sumant l'aportació del Govern que serà de 236.000 euros i el romanent que disposa l'entitat, ascendirà a 556.000 euros. La intenció és tornar a incrementar l'aportació del Govern de cara al 2013, ja que l'objectiu és que ADI es converteixi en un dels agents principals per tirar endavant l'obertura econòmica.

El director d'ADI, Carles Aleix, ha dit que en un futur la voluntat és fer una promoció econòmica activa del país, per anar a buscar nous inversors estrangers. Però això no es farà fins que no es modifiqui la Llei d'inversions estrangeres per permetre una obertura total i no se signin convenis per evitar la doble imposició amb els països veïns. Segons Alcobé, l'any 2012 "hauria de ser l'any de l'obertura econòmica d'Andorra" perquè ja estan treballant amb la llei, i ja hi ha esborranys de convenis de doble imposició per poder començar a negociar a finals d'any.

Pel que fa als projectes, els responsables d'ADI han anunciat que el Premi Innovadors tindrà continuïtat tot i que es reformularan els continguts i els premis per poder estar més en línia amb els objectius de l'entitat. En aquest sentit, es pretén que puguin tenir continuïtat no només els projectes guanyadors sinó també els finalistes, per incentivar al màxim la creació de noves empreses. També es reprendran en breu els Esmorzars d'Innvoació.

D'altra banda, s'ha organitzat un nou esdeveniment que tindrà lloc del 21 al 25 de novembre. Es tracta de la primera edició del que s'ha batejat com Emprenedoria Transpirinenca IDE-TECT, que té l'objectiu d'estimular la creació d'empreses entre estudiants de màsters i doctorats. L'objectiu és reunir una vuitantena de participants provinents de les universitats de Tolosa, Saragossa, Catalunya i d'Andorra, i crear vuit equips que al llarg d'una setmana obtinguin una formació d'excel·lència sobre la creació d'empreses per tal que tirin endavant un projecte empresarial. L'últim dia, un jurat determinarà els millors projectes que podran gaudir d'un assessorament per poder fer-se realitat, i se celebrarà un fòrum econòmic amb diferents ponents i taules rodones obert a tots els públics.

Alcobé ha destacat que l'acte serà molt beneficiós per Andorra, perquè els perfils dels participants seran d'important calat, ja que estan cursant doctorats, i vindran de banda i banda dels Pirineus per formar-se sobre el desenvolupament de plans d'empresa, amb la possibilitat de conèixer les oportunitats que ofereix el país a l'hora d'establir-s'hi empresarialment.

El Consell d'Administració d'ADI, presidit pel ministre d'Economia i Territori, té al ministre d'Afers Exterirors, Gilbert Saboya, de vicepresident, i el director d'Economia, Albert Hinojosa, de secretari. A més compta amb els presidents de la CEA i la Cambra de Comerç com a consellers independents, i per primer cop amb un professor de l'UdA, Josep Fortó, que serà conseller dominical juntament amb el cap de Projectes Estratègics del Govern, Josep Maria Missé. Paral·lelament, també disposa de dos experts internacionals, d'una banda el director del Développement Économique et Emploi de Grand Tolouse, Pierre Papaix, i el professor d'ESADE Jordi Fabregat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT