PUBLICITAT

Creix la demanda d'ajuts escolars

  • El Ministeri va concedir l'any passat 1.315 beques per a menjador, transport, material o esquí, i va destinar-hi 1,1 milions d'euros
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Els ajuts escolars que cada curs concedeix el Ministeri d'Educació són una mostra de la complicada situació econòmica per la que passen un nombrós grup de famílies al país. Des de l'any 2008 el nombre de demandants per a rebre subvencions, tant per a material escolar, menjador, transport o esquí extraescolar no ha parat d'augmentar. Durant els últims tres cursos la demanda s'ha incrementat un 37,2%. Aquest any la convocatòria encara no està tancada definitivament, però segons van informar des del Ministeri s'està mantenint aquesta tendència a l'alça.

L'any passat 1.544 famílies van demanar una ajuda econòmica a l'Administració. D'aquestes, el Ministeri en va acceptar 1.315 (el 85% del total), unes concessions que van representar una inversió d'1,1 milions d'euros per a les arques de l'Estat. El curs passat va ser el primer en què es va superar el llindar d'un milió d'euros en ajudes. Els dos anys anteriors Educació va destinar 940.000 euros i 827.200 euros, després d'analitzar 1.299 demandes i 1.125 demandes respectivament.

La presidenta de l'Associació de Pares d'Alumnes de l'Escola Andorrana (APAEA), Laura Vallribera, va reconèixer que, més que retallades o ajustaments arribats des de l'Administració, «la crisi la notem amb els pares, cada vegada hi ha més gent que ho passa malament». L'APAEA és l'encarregada de gestionar el menjador escolar dels centres i aquest any han constatat aquest augment de petició de beques al Govern.

Pel que fa a la contenció que vol aplicar el Govern, Vallribera va assegurar que de moment als centres «no hem notat les retallades, ni tampoc tenim cap retorn del personal docent respecte que n'hagi hagut». Fins i tot asseguren que el nombre de professorat aquest curs és el més idoni tenint en compte la demanda dels alumnes que actualment estudien a les escoles del país.

Un cens escolar en caiguda / Els darrers anys el cens d'alumnes ha anat creixent fins arribar als 10.800. L'ensenyament andorrà és el que millor salut té, ja que no ha deixat d'augmentar en alumnes des de fa sis anys. Aquest any també s'ha viscut un lleuger increment a tots els sistemes educatius, un increment, però, que no mantindrà continuïtat els propers anys.

Segons va informar el Ministeri a l'associació de pares, «hi haurà una disminució d'alumnes els propers cursos, però no perquè la gent marxi del país, sinó perquè la població ha disminuït», va informar Vallribera.

Aquest canvi de tendència és un dels arguments als quals s'agafa el Ministeri d'Educació per justificar la postura de no realitzar centres nous (a excepció del reconegudament necessari de Canillo) i evitar augmentar així el dèficit estatal. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT