PUBLICITAT

Els funcionaris proposen retallar de les 30.000 hores extra que fan

  • Torra assegura que «som els primers que volem que l'Administració doni un servei perdurable»
ÈLIA ORTS GARRI
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Representants sindicals dels treballadors de l'Administració esperen per reunir-se amb el ministre de la Funció Pública, a l'edifici Administratiu. Foto: TONY LARA

La Plataforma sindical s'oposa frontalment a que es retallin els drets dels funcionaris. Ara bé, això no vol dir que no entenguin que la despesa de l'Estat és massa elevada i que ells han de contribuir a reduir-la, «però no dels sous dels funcionaris», va reiterar el portaveu de l'entitat, Joan Torra. Així, una de les mesures proposades per la Plataforma és reduir les hores extra, que se'n poden acumular al voltant de 30.000 al cap de l'any. «Som els primers que volem que l'Administració doni un servei, i a més que sigui perdurable en el temps, perquè la nostra empresa no se'n vagi a terra», va assegurar.

No totes les hores extra són iguals. N'hi ha que es remuneren amb un increment del 35% –les que de veritat són enteses com a hores extra i que es motiven per imprevistos, per necessitat de servei, etcètera– i unes altres que ja són previstes i que es paguen a preu normal. «Aquí hi ha un estalvi important a fer», segons Torra. Al seu parer, s'hauria d'incorporar una vintena llarga de funcionaris per fer la feina que ara s'està fent com a hores extra, i això ja suposaria un estalvi. En aquest punt, el portaveu dels funcionaris va exemplificar que la feina d'un bomber no acaba amb apagar focs i el servei, sinó que també donen cursos de primers auxilis, informes de prevenció, etcètera, i això «és feina afegida». Si es decidís que no es fa, es reduirien hores.

Però més enllà de retallar hores extra, Torra va parlar de les prejubilacions. Hi ha cossos, com el dels Bombers o la Policia, en els que la jubilació voluntària és a partir dels 55 anys, i obligatòria als 60. En aquest camp, va apuntar que potser un bomber amb 60 anys no pujarà l'escala per sufocar un incendi o rescatar algú, però sí que pot continuar treballant en l'àmbit més administratiu, com pot ser elaborar els informes tècnics. En aquest àmbit, el portaveu de la Plataforma va recordar que Demòcrates per Andorra (DA) es va comprometre a, durant la campanya electoral, a fer en el proper pressupost un primer aprovisionament de fons per fer front a les jubilacions de funcionaris. Els treballadors del sector públic poden jubilar-se als 30 anys de servei, i s'ha de tenir present que molts ja en porten una vintena i «està al caure la jubilació». És un compromís adquirit per els governs anteriors i s'hi haurà de fer front. El portaveu de la Plataforma va suggerir que, si finalment es congelen els triennis, «una part d'aquests diners es poden destinar a aquesta jubilació». Però Torra també va manifestar que «nosaltres no ens neguem a pagar a tampoc». Així, va apuntar que «podem ser actius i participar», cotitzant igual que es fa ara amb la Mútua.

INTRANSIGENTS AMB LA RETROACTIVITAT / El portaveu dels funcionaris es va mostrar intransigent amb la retroactivitat de les mesures anunciades pel cap de Govern, Toni Martí. «El que està consolidat avui en dia, ha de ser consolidat», és adir, que els GAdA obtinguts fins al moment, així com els triennis que encara són vigents, «són drets i per aquí no serà». Així, va comentar que diferent és a partir d'ara, si s'arriba a un acord per congelar o modificar els triennis o el GAdA. En aquest sentit, va recordar que amb la llei de mesures urgents del govern d'Albert Pintat es va dir que el GAdA no consolidaria a partir d'aquell moment, i «no ens hi vam oposar». Així va deixar entendre que el veritable problema era la retroactivitat que se suposa a les mesures que hi ha sobre la taula actualment. «Sobretot no toquem cap dret reservat. A partir d'aquí sí que es poden tocar. A partir d'avui, però no sent retroactiu». En aquest punt, Torra va explicar que abans de la llei de la funció pública, la remuneració de l'antiguitat es feia de diferent manera, i va deixar la porta oberta a tornar a un sistema de triennis, quatriennis i quinquennis si s'arriba a tal acord.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT