PUBLICITAT

75 persones demanen cada mes el reagrupament familiar

  • En el que portem d'any les sol·licituds a Immigració han davallat un 30%
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una parella passeja pel centre d'Andorra la Vella Foto: TONY LARA

Durant els primers set mesos d'aquest any el Servei d'Immigració ha autoritzat un total de 515 autoritzacions per accedir al reagrupament familiar. Sumades a les deu peticions denegades, les xifres indiquen que de mitjana cada mes, 75 persones demanen accedir a aquest dret.

Malgrat l'elevada xifra, el total de demandants presenta una tendència a la baixa si es compara amb la situació de l'any passat i de fa dos anys. En el mateix període (de gener a juliol) van autoritzar-se 631 reagrupaments familiars al 2010 i gairebé una quarantena més, 669 ajudes, al 2009. El descens des de llavors és del 30%. Immigració va concedir de mitjana 88 peticions mensuals durant el 2010 i 94 durant el 2009.

Tenint en compte que els darrers anys la normativa al respecte no ha variat, la complicada situació econòmica que viu una bona part de la població del país i l'opció de marxar que prenen part dels residents estrangers degut a la manca de feina, s'apunten com una de les possibles causes d'aquesta davallada en la demanda de reagrupaments.

Parlant en xifres totals, en els darrers dos anys i mig el Servei d'Immigració ha acceptat vora les 2.700 demandes, mentre que se n'han denegat 59.

Pel que fa als requisits, poden accedir al reagrupament les persones de nacionalitat andorrana que resideixen al Principat,o les persones estrangeres titulars d'una autorització d'immigració de residència i treball que hagin residit legalment i de manera permanent el darrer any. El reagrupament familiar es pot demanar amb el cònjuge, els fills menors d'edat i els fills del cònjuge dels quals es tingui la custòdia legal, els ascendents a càrrec o totes les persones les quals el sol·licitant n'exerceixi la tutela legal.

INTENT DEL PS DE CANVIAR LA NORMATIVA / Els darrers anys el Partit Socialdemòcrata ha llançat públicament la seva petició de modificar l'actual normativa d'accés al reagrupament familiar. Concretament, des del 2007 demanen eliminar la necessitat d'acreditar un any de residència als estrangers que volen sol·licitar aquest dret. Volen que l'autorització es pugui fer des que s'arriba al país i es treballa.

Malgrat la reiteració, durant el temps en què van estar al Govern el PS no va arribar a modificar la normativa.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT