PUBLICITAT

Només dos de cada deu visitants es queden a dormir al Principat

  • Els turistes han caigut prop d'un 50% en relació a deu anys enrere, sent l'any passat 1,8 milions
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENOGRDANY

Periodic
L'avinguda Meritxell plena de visitants pel pont de la Puríssima del 2010 Foto: ORIOL LLAURADO

Andorra va rebre la visita de 8,6 milions de persones l'any 2010, 5 milions provinents d'Espanya, 3,4 milions de França, i la resta d'altres nacionalitats. Però només un 21% d'aquestes eren turistes. És a dir, només dos de cada 10 visitants es van quedar a dormir com a mínim una nit al país. Així es desprèn de les dades fetes públiques en l'Anuari socioeconòmic de la BPA.

La xifra de visitants, doncs, continua en una dinàmica de franc retrocés, perdent l'any passat l'entrada al país de més de 500.000 persones en comparació a l'any anterior. Una caiguda del 6,2%. Però si s'analitza una seqüència de temps més llarga, es veu com des del punt més àlgid pel que fa als visitants, l'any 2004 –quan es van superar els 11,7 milions–, la reducció del nombre de persones que entren al país ha caigut ja un 26,7%.

Observant per separat les dades de turistes –visitants que pernocten– i d'excursionistes –que passen menys de 24 hores dins les fronteres del país–, es veu com els primers van caure un 1,2% l'any 2010 en relació a l'anterior. Altra vegada, si es mira la darrera dècada, la pèrdua és més esfereïdora. L'any 2001 van pernoctar al país més de 3,5 milions de persones. L'any 2010, ho van fer 1,8 milions. És a dir, que la caiguda del nombre de turistes és de gairebé el 50%. El 78,2% dels qui van pernoctar al país l'any 2010 eren espanyols, i un 17,2% eren de nacionalitat francesa.

En el cas dels excursionistes, l'evolució de l'últim any ha estat més negativa. Un 7,4% inferior al nombre d'excursionistes de l'any 2009. El 52,4% d'aquests visitants provenien d'Espanya, mentre que un 45,6% eren originaris de França.

Els responsables de l'Anuari socioeconòmic de la BPA atribueixen a «diversos i variats factors» la davallada, tant de turistes com d'excursionistes. En primer lloc, no s'ha d'obviar la situació econòmica dels països veïns, i especialment d'Espanya, que són d'on provenen la majoria dels visitants, el 97,5%. Però això no fa descartar factors estructurals relacionats amb el model turístic andorrà i la competitivitat dels preus, o la proximitat geogràfica cada vegada més curta amb les principals poblacions de l'entorn. Així, els autors de l'Anuari apunten que les millors vies de comunicació, que faciliten els viatges d'un dia, perjudiquen les pernoctacions.

ESTADES MÉS LLARGUES / Malgrat les dades que justifiquen cert pessimisme, també n'hi ha que criden a l'optimisme. Les pernoctacions van augmentar un 9,5% l'any passat, amb un total de 5,2 milions de nits. Val a dir que, tot i el creixement, la xifra és una de les més baixes des que es disposa de dades. L'estada mitjana dels turistes també va pujar dels 2,61 dies el 2009 als 2,89 dies el 2010.

Els hotels són els establiments més escollits pels turistes per passar la nit, amb un 72,7% dels casos. Gairebé un 9%, però, opta pels apartaments turístics, i un 5,5% pels càmpings. És en aquests dos darrers tipus d'establiments on més s'han incrementat les pernoctacions. En apartaments turístics, l'augment de nits ha estat d'un 26,5%, i en els càmpings s'hi han fet un 14,8% més de nits. En hotels també va incrementar el nombre de nits. No s'ha d'oblidar els turistes que pernocten a casa de familiars o amics, opció escollida per un 9% dels turistes, i l'única que no ha experimentat un augment de pernoctacions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT