PUBLICITAT

Incentiu fiscal de 3.000 euros per lloc de treball creat

  • El Govern modifica les lleis fiscals corregint deficiències tècniques
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cinca, a la sala de premsa de Govern, explica les principals modificacions a les lleis fiscals, ahir. Foto: TONY LARA

El ministre de Finances, Jordi Cinca, va exposar ahir els principals canvis que comportaran les modificacions de les lleis fiscals –l'impost de societats (IS), l'impost d'activitats econòmiques (IAE) i l'impost sobre la renda dels no residents (IRNR)– que haurà d'aprovar el Consell General. «Bàsicament», les modificacions són «per corregir deficiències tècniques», però amb els nous textos, el Govern incentiva la creació d'ocupació i la inversió. Aquesta és una de les modificacions «més significatives» de les presentades ahir.

Per cada nou lloc de treball creat –que s'haurà de mantenir tot un any–, es descomptaran 3.000 euros del total a pagar d'impostos. També es podrà deduir un 5% de les noves inversions i es permet accelerar les amortitzacions, passant d'un coeficient de l'1,4 a un de 2,5. El ministre va explicar que, tot i que el tipus impositiu del 10% «ja és baix», aquests incentius «valen la pena», vist l'entorn econòmic. Tampoc s'ha volgut caure en una multitud de deduccions per no complicar l'aplicació dels impostos. Cinca va qualificar aquestes mesures de «generoses», i tot i reconèixer que la creació de nous llocs de treball «no és fàcil», a causa de tenir un mercat laboral petit i fluctuant –per l'estacionalitat–, es va mostrar esperançat que la mesura funcioni i generi ocupació.

L'altra gran modificació «significativa» és la substitució del règim simplificat per un basat en un sistema de mòduls, conegut també com a sistema de determinació objectiva. Aquest va dirigit als petits empresaris per facilitar la liquidació de l'impost. En el sector del comerç, per acollir-s'hi s'haurà de tenir uns ingressos per un import màxim de 300.000 euros. A la suma, s'hi deduirà un 80% en concepte de despeses –pel sistema general s'hauran de quantificar– i el resultat serà la base de tributació. Per als administradors i la resta d'activitats, per acollir-se al sistema de mòduls caldrà que els ingressos no siguin superiors als 150.000 euros, i les despeses deduïbles seran el 2% en el cas dels administradors, i del 40% per a la resta. El ministre de Finances va subratllar que aquest sistema de mòduls és opcional, i que els petits empresaris a qui els sigui més avantatjós acollir-se al sistema general ho podran fer.

EN VIGOR L'1 DE GENER DEL 2012 / Però més enllà d'aquestes modificacions de caràcter més tècnic, també n'hi ha de contingut «polític». És el cas de la supressió de la vinculació de l'aplicació de l'IS i l'IAE a l'aprovació d’un impost o tribut sobre el valor afegit. Les lleis de tots dos impostos entraran en vigor el proper 1 de gener.
El titular de Finances va justificar la desvinculació amb diferents arguments. D’entrada, que es tracta d’impostos de «natura diferent, que en res es condicionen l’un a l’altre». Però per seguir, i el més important, és que «convé accelerar els ingressos» de l’Estat. O el que és el mateix, «l’Estat no pot endarrerir més l’estructura d’ingressos», va apuntar Cinca. I com que el TVA no és tant urgent, s’opta per modificar els altres tres impostos, els directes. De totes maneres, els textos de modificació de la imposició directa no s’entraran a tràmit amb caràcter «d’extrema urgència», però sí que es valora el caràcter urgent, tenint en compte que s’han d’aprovar abans de la fi d’aquest any. A més, s’ha de tenir en compte que l’aplicació de l’IS i de l’IAE serà progressiva, i pel primer any s’aplicarà un tipus reduït, del 5%, en comptes del 10% general. El ministre encara va apuntar un altre argument: «la impossibilitat tècnica». Per aplicar un TVA cal preparar tant l’Administració com els subjectes tributaris, i d’ara a finals d’any «és materialment impossible» fer-ho.
Tot i això, Cinca va deixar clar que la voluntat és de tirar endavant el TVA en un termini de temps no massa llunyà.

RETORN DE LES PLUSVÀLUES / Un altre canvi aportat és la recuperació de l’impost sobre les plusvàlues. Així, es deixa clar que les transmissions de béns immobles tributen per l’impost de plusvàlues però que es pot deduir íntegrament de l’IS. D’aquesta manera, s’evita la doble imposició i es recupera el format degressiu de les plusvàlues per penalitzar les inversions especulatives i afavorir les permanents, i s’evita per exemple que un bé immoble de més de deu anys hagi de pagar el 10% d’impost de societats.

ALTRES CANVIS / A més d’aquests, el Govern va destacar d’altres canvis inclosos en les modificacions de les lleis d’impostos sobre societats i activitats econòmiques. Per exemple, es defineix i delimita l’activitat econòmica en l’activitat d’arrendament i en la compra venda de béns immoble. En l’activitat d’arrendament, tindrà consideració d’activitat econòmica quan les rendes brutes dels lloguers superin la xifra de 40.000 euros a l’any per la totalitat d’immobles que llogui l’obligat tributari. En el cas de la compra venda, serà activitat econòmica quan s’efectuïn més de cinc transmissions durant el període impositiu. Cal recordar que aquestes operacions tributaran igualment per l’impost de plusvàlues.
En un altre nivell, es deroga la disposició que permetia que resultats comptables negatius anteriors a l’entrada en vigor dels impostos a partir del 2010 poguessin ser compensats amb bases de tributació positives en els 10 anys posteriors. Cinca va justificar que si l’impost no està en vigor no s’hauria de tenir dret a compensar unes pèrdues no subjectes a aquest.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT