PUBLICITAT

Compromís sindical entre estats a fer pressió per regular els drets laborals

  • Els sindicalistes catalans i francesos responsabilitzen els seus governs de la manca de legislació andorrana
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Gallego i Àlvarez conversen amb la primera secretària de l'USdA, Maria José Espinosa, i el conseller general David Rios, ahir Foto: TONY LARA

Ple consens pel que fa la desprotecció que pateix la classe treballadora andorrana. Sindicats francesos i catalans van unir-se ahir a la crida de l'USdA perquè el Govern formuli una legislació per vetllar pels drets laborals i equiparar-se així a la resta de països del continent. El suport dels països veïns es transformarà, a més, en pressió als seus estats respectius per tal que prenguin la paraula i denunciïn l'actuació de l'Estat andorrà.

Les crítiques, tant al Govern d'Andorra per no canviar la situació com a l'espanyol i francès per fer la vista grossa, van pujar de to ahir al Centre Cultural la Llacuna, en el marc de la celebració del Dia Mundial del Treball Digne. Josep Maria Àlvarez, secretari general d'UGT, va assegurar sentir-se «avergonyit» amb el seu Govern, «que pren posicions tan dures a països llunyans i és tan tou quan es tracta d'un lloc tan proper». També es va mostrar punyent amb la postura de la Generalitat, la qual «té devoció per Andorra» pel fet de portar la llengua catalana a les Nacions Unides. Però «aquesta reverència cap al Govern andorrà no justifica que ignorin que s'estan fent malbé els drets fonamentals».

El seu homòleg a Comissions Obreres, Joan Carles Gallego, va definir l'actual clima com una «boira» que amaga les injustícies que es viuen a Andorra i que provoca que els governants no actuïn al respecte. No actuïn en aspectes com l'acomiadament lliure, el fet que no existeixin sindicats a les empreses o en eliminar els requisits mèdics per poder obtenir el permís de treball, entre d'altres.

Per tot, Gallego va adquirir el compromís de fer arribar la problemàtica al Govern espanyol perquè actuï, «de la mateixa manera que vetlla pels per les relacions comercials». El sindicat català començarà per la Generalitat: «Ens comprometem a demanar-li que pressioni al Govern espanyol», va manifestar Gallego.

Per la part francesa, van ser presents ahir els sindicats CFDT i CGT Midi Pyrénée. Tots dos van lamentar que de moment les actuacions realitzades han estat en va. Daniel Vegas, de CFDT, va informar que ja han reclamat actuacions al propi copríncep francès, Nicolas Sarkozy, a la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) i fins i tot a la pròpia Comissió Europea, «que tampoc ha contestat». Vegas va lamentar que no hi hagi «cap voluntat política» a Europa per tractar la situació andorrana. Una situació que situa a Andorra en un «estat de segona zona» pel que fa a l'àmbit social. Els francesos segueixen considerar el Principat un paradís fiscal, va assegurar el sindicalista.

Responsabilitat francesa i espanyola / L'apatia mostrada tant per França com per Espanya els fa culpables, en part, de la manca de legislació per protegir els drets dels treballadors, segons van exposar ahir els seus representants sindicals. «El Govern espanyol i francès té part de responsabilitat, si decidissin actuar això no passaria», va assegurar Gallego. Però veient la poca predisposició dels governants, els sindicats prefereixen ser ells els que passin a l'acció: «estarem en plena disposició pels companys andorrans per si cal prendre alguna mesura», va manifestar Àlvarez.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT