Irlanda no concedeix ni mitja

• La tricolor no pot fer res quan es troba davant un rival de l'entitat d'Irlanda que a sobre surt al 110%

A l'esquerra, Moreno intenta tallar una jugada d'atac del futbolista irlandès McGeady en una acció dels primers minuts de la primera part. A la galeria, un aficionat irlandès amb perruca i diversos ninos que l'acompanyen durant el partit d'ahir a l'Estadi Comunal. Foto: TONY LARA

Irlanda no va concedir ni mitja aproximació d’Andorra a la seva àrea i amb dos gols en els primers vint minuts va tenir prou per endur-se els tres punts de l’Estadi Comunal i mantenir-se amb opcions de lluitar pel primer lloc que ocupa Rússia –rival d’Andorra dimarts en la darrera jornada d’aquesta fase de classificació– o almenys per acabar entre els millors segons classificats per jugar la repesca.
No és cap sorpresa que Koldo visionés en la prèvia del partit que Irlanda buscaria el gol ràpid perquè tots els equips busquen el mateix contra Andorra. Però els de Trapattoni van seguir a la perfecció les pautes del seu tècnic i fins que no van fer el 0-1 van imprimir un ritme insuportable per a una Andorra que només va poder treballar en defensa, vist que en atac Irlanda no va concedir ni un segon per pensar des del primer fins el darrer minut.
7 graus de temperatura, -1 de sensació de fred i una fina capa d’aiguaneu van resumir el part meteorològic a l’inici. Res problemàtic per a Irlanda, que als 36 segons va tenir la primera oportunitat en botes de Doyle però Emili es va llançar per refusar quan el davanter estava sol davant José Antonio. Al 3 es va veure un exemple clar del futbol directe dels green boys: pilota penjada a l’àrea, José Antonio la refusa malament i rematada de Keane al travesser. Al 4 Duff va penjar a l’àrea i O’Shea va rematar fora, sol al segon pal. I al 7, després d’una sèrie de refusos dins de l’àrea, Doyle va caçar una pilota que va enviar a la xarxa. Per a ells va ser com prendre el té de les cinc de la tarda: quan el beus, et relaxes. Alegria contenida, però, perquè un minut després Rússia va fer el 0-1 a Eslovàquia quan transcorria el 71 per mantenir-se líder amb dos punts més.

EL 0-2, D’ESTRATÈGIA / Després va continuar el domini en camp tricolor, però molt més horitzontal. Emili va tenir una gran ocasió a pilota aturada (16’), però, tot sol, va enviar alta la pilota penjada per Moreno al segon pal. Irlanda també va tenir una altra amb una falta a la frontal (19’) i no la va desaprofitar. Whelan va amagar el xut per assistir a McGeady a l’esquerra de la barrera i l’extrem va superar José Antonio.
D’aquí fins el descans l’equip de Trapattoni va tocar i tocar, sense concedir masses opcions de joc als de Koldo, que van tenir com a bagatge ofensiu un xut d’Emili del mig del camp amb Given avançat que va sortir fora a un metre per sobre del travesser i una falta indirecta que Ilde va xutar rassa i amb potència, però que el meta irlandès va blocar sense problemes.
Al descans Trapattoni demanaria un plus més als seus jugadors per acabar de rematar el matx perquè els green boys van sortir de nou al 110%. Amb el futbol directe o amb la velocitat per l’esquerra de McGeady i pressionant ben a dalt quan perdia la pilota. Keane va fallar un mà a mà amb José Antonio al 47 i McGeady va xutar al pal al 49, en jugada individual per l’esquerra amb xut a cama canviada des del vèrtex de l’àrea gran. Van ser només aquestes dues accions perquè el ritme va decaure de cop i volta, fins el punt que el partit es va convertir en una prolongació de la darrera i avorrida mitja hora abans del descans: joc especulatiu al camp d’Andorra i res d’emoció.

DEBUT DE PEPPE / Una de les coses aprofitables del segon temps –i sens dubte la millor d’Andorra– va ser l’entrada d’Edu Peppe al minut 59 en el que suposava per a ell el primer partit amb la selecció. Però no va canviar res en el joc tricolor perquè Irlanda no mossegava amb la pilota, però sense ella, i sota les ordres de Trapattoni de no menysprear el rival, pressionava amb intensitat a tres quarts de camp i forçava les pilotes llargues dels defenses de la selecció per a un Fernando Silva molt, molt sol en punta, es va fer ell solet un fart de quilòmetres per topar-se contínuament amb els home mur de la defensa irlandesa.
O’Shea (73’) i Long (84’) van intentar animar una mica la freda nit que es vivia al Comunal amb dues rematades de cap que van sortir fora per poc però no van aconseguir reanimar els prop de 600 aficionats irlandesos que va començar amb els pulmons plens de força però que al final va acabar seient amb els seus jugadors per fer el te. Mencionar, això sí, el comportament exemplar que van tenir al llarg del dia i durant el partit. Molta cervesa, molta broma però cap incident a ressaltar.