PUBLICITAT

Sindicats catalans i francesos pressionaran perquè Andorra millori la legislació laboral

  • Els sindicalistes reclamen que s'aprovin "els drets necessaris al país per garantir un treball digne"
  • Ubach lamenta que les mesures de reactivació econòmica del Govern "fan pagar als treballadors, que no tenen la culpa"
  •  

    07102011_sindicats
    Alguns dels representants sindicals conversen abans de començar la taula rodona. Foto: TONY LARA

    Amb motiu del Dia Mundial del Treball Digne, els sindicats catalans, francesos i andorrans s'han reunit aquest divendres al Centre Cultural la Llacuna, on han reclamat que a Andorra "s'aprovin els drets necessaris per un treball digne". Els representants del països veïns s'han compromès a demanar als seus governs que facin pressió a l'Executiu andorrà. El secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach, ha recordat que és imprescindible que els sindicats estiguin reconeguts perquè puguin defensar els drets dels treballadors. A més, ha considerat que en els darrers temps s'ha anat enrere i que les mesures de reactivació econòmica que està aplicant el Govern "fan pagar als treballadors que no tenen la culpa de la crisi".

    El treball digne està integrat per l'ocupació, el diàleg social, la protecció individual i el reconeixement dels drets laborals. Segons tots els representants sindicals que s'han reunit aquest divendres a Andorra la Vella, però, al Principat no es donen aquestes condicions i, per tant, s'ha d'avançar molt en matèria de drets laborals.

    El secretari general de la Unió Sindical d'Andorra, Gabriel Ubach, ha presentat davant els assistents la situació actual del país, criticant que encara es demani una revisió mèdica prèvia a atorgar el permís de treball als immigrants, que no existeixin els sindicats a les empreses, que no s'hagi eliminat l'acomiadament no causal i ha afegit que pel que fa als horaris comercials "hem anat enrere". A més, apunta que la resposta del Govern "no són mesures de reactivació", sinó que "fan que els treballadors paguin la crisi que han provocat els polítics amb la seva mala gestió".

    En aquest sentit, els representants dels sindicats francesos i catalans han donat la raó a Ubach, i han expressat que demanaran als seus respectius Governs que actuïn per pressionar a l'Estat andorrà. Tot i així, Ubach ha recordat que fa anys que l'USdA es reuneix amb representants espanyols per demanar suport i que "tothom ens dóna la raó però ningú no fa res". Per la seva banda, el secretari general d'UGT, Josep Maria Àlvarez, ha manifestat que "m'avergonyeix que el meu país prengui mesures tan dures quan parla de països llunyans, i en canvi quan es tracta d'un lloc tan proper, sigui tan tou".

    I és que segons ha indicat Ubach, no es tracta de demanar drets extraordinaris, sinó simplement una legislació equiparable a altres països europeus. Els representants catalans, per la seva banda, consideren que els seus drets estan minvant, i per això Ubach apunta que "nosaltres intentem aconseguir uns drets que ells ja tenen, però que estan perdent". En aquest sentit, el secretari general de Comissions Obreres de Catalunya, Joan Carles Gallego, ha assegurat que els drets laborals no impedeixen l'evolució econòmica.

    A la trobada també hi han assistit els representants dels sindicats francesos Roger Pierre Lemuzy, del CGT Midi Pyrénée i Daniel Vegas de CFDT Midi Pyrénée, que també han volgut mostrar tot el seu suport a l'USdA. Vegas ha assegurat que ja van demanar al copríncep francès, Nicolas Sarkozy, que actués en aquest àmbit però que "no hi ha voluntat política".

    La taula rodona on els sindicalistes han defensat els drets dels treballadors ha estat oberta al públic, i entre els assistents s'ha comptat amb els consellers generals socialdemòcrates David Ríos i Mariona González. El secretari general de l'USdA ha lamentat que, en canvi, no hi hagués cap conseller demòcrata a la sala i ha apuntat que "potser només han vingut els que els interessa el treball digne".

    Comenta aquest article

    PUBLICITAT
    PUBLICITAT