PUBLICITAT

La divisió a Canillo entorn a Cabot va motivar la renúncia de Muñoz

  • L'ara exnúmero dos va fer marxa enrere causa de les divisions i el malestar intern que s'ha generat
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La cònsol menor de Canillo, Dolors Cabot Foto: TONY LARA

La confecció de les llistes electorals s'està convertint en un maldecap a la majoria de les parròquies. Deixant de banda l'hermetisme al PS i les dificultats per trobar noms que encapçalin les candidatures, a DA l'escenari es transforma en qüestions d'hores. Així, la renúncia de Lluís Muñoz a ocupar el lloc a DA que li permetria aspirar a ocupar la cadira de cònsol menor de Canillo no va estar lligada a qüestions de caire personal, tal com apuntava dimecres el cap de llista, Josep Mandicó, en declaracions a l'ANA. Muñoz havia acceptat fa una setmana fer tàndem amb Mandicó. ¿Que ha pogut canviar en una setmana en relació als afers personals?

En realitat poca cosa. Simplement que cou en un sector que l'actual cònsol menor, Dolors Cabot, hagi estat descartada. Es tracta de discrepàncies personals, però també polítiques per l'adscripció de Cabot al PLA en detriment d'una major afinitat a DA. Aquest mal ambient i les desavinences públiques que es palpen a Canillo van fer decidir Muñoz a fer marxa enrere, després de comprovar la divisió interna pel que fa a la composició de la candidatura i, especialment, per al número dos, i rebre missatges que d'alguna manera l'acusaven d'usurpar el lloc a Cabot.

La decisió pot no acabar aquí i pot tenir repercussions més importants. Mandicó va acceptar liderar la candidatura a canvi de poder triar el seu segon en funció de les afinitats polítiques, però també personals –aquí Cabot va ser descartada–, tenint en compte que es tracta d'una persona amb la qual haurà de treballar mà a mà durant almenys quatre anys. La ja consumada marxa de Muñoz planteja ara un altre interrogant: ¿Mandicó aguantarà com a candidat de DA a cònsol major? Probablement sí, però ja ha deixat clar que està disposat a afrontar una disputa política amb altres partits, però no ha tenir veus dissidents i crítiques dins de casa. Si és així es retirarà.

ELECCIONS GENERALS / «S'ha creat una situació en la que sembla que els dolents de la pel·lícula són els que es presenten a les eleccions comunals», va comentar ahir un polític canillenc proper a DA.

El conflicte ha esclatat amb les comunals, però va arrencar fa uns mesos amb la convocatòria de les eleccions generals. Calbot havia d'anar a les llistes, però la decisió final del comitè local no va ser aquesta. D'alguna manera se li va oferir la possibilitat de continuar al Comú.

Els seus principals avaladors són el cònsol Enric Casadevall i la síndica general, Mònica Bonell, mentre que Cabot esgrimeix la seva bona feina a la comissió de finances i el salt a cònsol menor. Meritxell Palmitjavila i Lourdes Borràs (afines a cabot) van ser també sondejades per anar de segones, però van declinar l'oferta.

La situació, doncs, és complexa. La candidatura que té les opcions de continuar al capdavant del Comú està dividida entre partidaris de Cabot i detractors. La comissió encarregada de tancar la llista, en la qual es va incorporar Mandicó, té feina ara per aconseguir estructurar una nova proposta que no es vegi sacsejada per les discrepàncies internes. Fins i tot, segons ha pogut saber aquest rotatiu, el mateix cap de Govern ha intervengut per demanar una major cohesió i trobar una candidatura per al 4 de desembre que uneixi en compte de dividir, i que permeti encara la confrontació electoral amb les màximes garanties i que no faciliti una fugida de vots per divergències internes. La qüestió, a banda de la ferma postura de Mandicó de donar el vist i plau al seu segon (descartant així Cabot), és que en la llista de DA hi conviuen els taronges més convençuts de deixar enrera l'ombra liberal, i un altre sector que encara té les sigles del PLA com un valor afegit que s'ha de tenir en compte.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT