PUBLICITAT

Adolfo Martín aposta per la liberalització total

  • Cinca presenta avui els projectes de modificació?de les lleis dels impostos
L. F. M.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El catedràtic Adolfo Martín a l'inici de la conferència, a la qual va assistir Jordi Cinca, ahir a la seu de Crèdit Foto: TONY MARTÍ

El Govern busca evolucionar en tots els sectors per realçar el país, i el marc fiscal és una de les parets mestres de l'estructura. Passat, present i futur de l'ordenament tributari a Andorra des d'una perspectiva internacional és el títol de la conferència que va fer ahir a la tarda Adolfo Martín, organitzada per Crèdit Andorrà i Strategos, amb l'objectiu d'exposar «com es veu des de fora el que passa aquí. No pretenc dir el que s'ha de fer, sinó donar una visió externa que permeti ser crítics». Segons Martí «es va en la bona direcció des del punt de vista internacional, tenint en compte la valoració de la OCDE, però manquen coses per fer».

Un dels temes on més s'ha d'incidir, segons el catedràtic, és en l'obertura econòmica, tal i com ja va dir el cap de Govern en el seu discurs i com CEA, la Cambra de Comerç i EFA van demanar en el seu projecte Andorra té futur. «L'obertura total o per sectors, valorant els condicionats, és una decisió política. Per mi es guanya més optant per liberalitzar tots els sectors». Martín va dir que Andorra és encara una economia tancada, «i els empresaris andorrans troben una barrera per entrar a Espanya o a França, ja que tenen unes retencions que fan que no siguin competitius». Així doncs, la signatura de convenis és fonamental per trencar aquest impediment i és bàsica per a pimes però també per a grans empreses.

Els impostos i Europa / El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, presenta avui els projectes de llei de modificació de les lleis dels impostos sobre la renda dels no-residents fiscals, sobre societats i sobre la renda de les activitats econòmiques.

Pel que fa a l'aplicació d'un futur l'IRPF, Martín va dir ahir que al Principat « ja hi ha imposició per la seguretat social», ja que ha Espanya aquesta cotització «s'equipara a l'IRPF». El catedràtic va explicar que un dels aspectes pendents és la negociació de convenis per l'eliminació de la doble imposició «per evitar el solapament amb els 27 membres de la Unió Europea». Per aconseguir-ho, «és imprescindible l'impost sobre les societats», que està previst per a l'1 de gener. Finalment, va afegir que l'adopció de l'IVA és més una qüestió de competitivitat , «un pas per equiparar-se amb la situació de la resta de països de la UE».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT