PUBLICITAT

Encamp s'estalvia 212.000 euros des del 2007 amb prejubilacions

  • Els comuns esperen la nova llei de funció pública per veure com afecta als seus treballadors
E. O. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Montserrat Capdevila i Enric Casadevall resumeixen el contingut de la reunió de cònsols, ahir Foto: TONY LARA

El programa de prejubilacions ha permès al Comú d'Encamp estalviar 212.000 euros de la partida de despesa de personal des del 2007. Aquest estalvi fa plantejar-se a d'altres comuns la possibilitat de tirar endavant un programa similar. Així es va explicar en la reunió de cònsols que es va celebrar ahir a la parròquia d'Escaldes.

Des de l'entrada en vigor del programa a Encamp l'any 2007, nou treballadors comunals s'hi han adherit, i com a conseqüència de no haver cobert novament la plaça en alguns casos i de pagar un salari més baix al substitut –que no té antiguitat a l'empresa– en d'altres, el Comú s'ha estalviat un total de 212.000 euros, segons va explicar el cònsol major encampadà, Miquel Alís.

Aquestes xifres, i també les exposades pels representants del Comú de Sant Julià de Lòria –que també disposa d'un programa de prejubilacions voluntàries–, fan que la resta de comuns demanin als respectius departaments de recursos humans que analitzin la possibilitat de desenvolupar també un programa similar. Canillo, per exemple, ja hi està treballant.

A banda d'aquest, la reunió de cònsols va tractar altres punts vinculats a la contenció, quan no reducció, de la despesa. Així, els mandataris comunals van parlar de les mesures anunciades pel cap de Govern, Toni Martí, en relació al funcionariat. En aquesta qüestió, els comuns no tenen massa cosa a fer més que esperar el resultat de les negociacions amb els representants sindicals dels funcionaris i veure si es modifica la llei de Funció Pública. Serà aleshores, si la modificació afecta els comuns, que «l'haurem d'aplicar».

Pel moment, però, «en els nostres mandats no farem res, a menys que el canvi de la llei ens hi obligui», va manifestar la cònsol que exercia ahir d'amfitriona, Montserrat Capdevila. Tant ella com el cònsol major de Canillo –parròquia que acollirà la propera trobada de mandataris comunals–, Enric Casadevall, van insistir en què els comuns no tenen una situació tan crítica com la que pot tenir l'Administració central. Així, van recordar que cada comú s'organitza diferentment, i que la majoria ja tenen els complements de gestió i avaluació de l'acompliment (GAdA) congelats, o, si més no, no es consolida en el salari; que els triennis no són tan elevats com els del Govern; i que fa temps que la política és d'abans de cobrir una vacant, reestructurar els departaments.

A PUNT PER APROVAR / La reunió de cònsols va donar per tancat el text de l'ordinació d'organització i funcionament dels comuns, en la que feia mesos que treballava. Ara caldrà que els diferents comuns l'aprovin en sessió de consell. El text, segons va explicar Casadevall, concreta el dret d'informació de les minories, l'organització en grups i què passa en cas de divisió d'aquests, etcètera, en certa manera «copiant el model del Consell General». També s'incorporen mecanismes de participació ciutadana. En definitiva, «l'hem fet més democràtic», va sentenciar Casadevall.

D'altra banda, i vinculat a aquesta ordinació, els cònsols van encarregar al secretari de la reunió l'esborrany d'un reglament de funcionament de la pròpia reunió de cònsols. Aquest text el deixarien enllestit per tal que els seus successors l'aprovin de cara el gener vinent. La norma no comportarà canvis en el funcionament ni serà reconeguda legalment. En aquest punt, Casadevall va recordar que l'Estat ha signat la Carta Europea de l'Autonomia Local.

Per cert que per al seu funcionament, els cònsols han decidit que l'aportació que facin els comuns per a l'exercici vinent sigui de 10.000 euros, 2.000 euros menys que l'aportació en l'exercici actual.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT