PUBLICITAT

L'Aliança centralitzarà tota la programació cultural francesa

  • L'ambaixada la converteix en el «vector» de les manifestacions artístiques francòfones al país
A. L.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Escena de J'aime beaucoup ce que vous faites, dilluns al Comunal Foto: EL PERIÒDIC

Nova i decisiva etapa la que estrena l'Aliança Andorrano-Francesa: el conveni firmat ahir a la seu de la legació francesa amb l'ambaixador, Jean-Pierre Berçot, converteix l'entitat que presideix Jacques Carcy en el «vector principal» de la presència francòfona (i francòfila) al Principat en els àmbits de les arts, el cine, les lletres, la música i també la llengua. Una sensata forma d'unir esforços en temps de vaques magres que segueix el model assajat un any enrere a París –quan el ministre francès d'Exteriors va firmar un acord similar amb les Alliances esteses per mig món– i que s'ha de traduir en un rellançament de les manifestacions culturals de signe francòfon, en endavant sota el paraigües doble de l'Aliança i l'ambaixada.

Tot això, és clar, sobre el paper. A la pràctica, i de forma immediata, les coses continuaran més o menys com fins a la data: la projecció mensual a Illa Carlemany d'una pel·lícula d'estrena –la pròxima cita és el 27 d'octubre amb La guerre est déclaré, rival per cert de Pa negre en la carrera per l'Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa–; conferències esporàdiques –el 15 de novembre toca Els forns solars de la Cerdanya, a càrrec de Claude Monty– i incursions puntuals en altres gèneres artístics. De fet, els plats forts del trimestre francòfon són els escenaris i la música. Pel que fa al teatre, la cita és el 10 d'octubre al Comunal amb J'aime beaucoup ce que vous faites, un vodevil que firma Carole Greep i que ha arrasat a París –2.700 representacions a la Comédie Caumartin. Atenció als preus, que s'han volgut «populars» –8 euros la localitat–per incentivar la participació del públic nacional. L'altra ganxo de la tardor francesa és la soirée de jazz programada per al 9 de novembre –lloc pendent de concretar– amb Selmer 607, una de les bandes punteres del jazz manouche que retrà homenatge a Django Reinhardt, que gastava –ehem–no pas una Selter 607 sinó una 503. Per cert, hi haurà grup local com a teloner. De fet, aquest toc andorrà serà –segons Berçot– una de les premisses d'aquesta nova etapa: es tracta, diu l'ambaixador, de promoure la participació dels professionals del país en les manifestacions artístiques i culturals de signe francès: «Per exemple, si un dia organitzem una retrospectiva d'homenatge a Brel o a Brassens, hi haurà també cantants andorrans». La programació cultural francesa, va concloure, «no ha de ser excloent sinó inclusiva».

El gir estratègic en què s'han embarcat l'Aliança i l'ambaixada respon, en fi, a la «constatació» –en paraules de l'ambaixador– d'una demanada «cada vegada més forta i més manifesta» de productes culturals francesos, i a la voluntat d'unir les estratègies de difusió i de captació de recursos. L'acord també afectarà els cursos de perfeccionament de llengua francesa per a funcionaris i professionals del sector sanitari.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT